Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У столиці Сербії пройшла перша інтронізація нового патріарха

    Чин інтронізації новообраного патріарха Сербського Порфірія відбувся 19 лютого після літургії в белградському кафедральному соборі св. архангела Михаїла. У соборі св. Сави в столиці Сербії, будівництво якого триває вже понад 20 років, богослужіння в цей день не здійснювалися.

    Під час інтронізації Порфірія йому були вручені знаки патріаршої гідності – зокрема, на голову нового предстоятеля було покладено білий клобук, передає Credo.press.

    На торжестві були присутні президент Сербії Александар Вучич і члени сербського уряду, член президії Боснії і Герцеговини від Республіки Сербської Мілорад Додік, президент Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини Желька Цвіяновіч, лідери найбільших релігійних громад, інші почесні гості.

    Новий патріарх в слові при інтронізації назвав своєю життєвою метою «йти стопами мудрості патріарха Германа, йти стопами патріарха Павла і бути чадами патріарха Іринея».

    За традицією, “друга” інтронізація пройде в Печській патріархії (Косово), на древньому престолі Сербських першосвятителів. Як повідомлялося 19 лютого, дата цієї урочистої події буде визначена і оприлюднена пізніше.

    Нагадаємо, митрополит Загребсько-Люблянський Порфірій (Періч) 18 лютого був обраний на Архієрейському соборі Сербської ПЦ 46-м спадкоємцем престолу Святого Сави, новим патріархом Сербським.

    За словами богослова Кирила Говоруна, новообраний сербський патріарх не прозахідний, але і не антизахідний. Він конформіст і знаходиться посередині між Вселенською та Російською православними церквами, хоча раніше знаходився під впливом промосковського митрополита

    Найсвіжіше

    Популярне