Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Латвія заочно судитиме “Чорного Леніна”, який воював на Донбасі проти України

    Російська Федерація відмовляється передати правосуддю Латвійської Республіки найманця терористичних організацій “Л/ДНР” Бенеса Айо з позивним “Чорний Ленін”, пише “Патріот Донбасу”.

    Відомо, що бойовик, який є громадянином Латвії, брав участь у бойових діях проти України, а у даний час, переховується у Російській Федерації, де має політичний притулок. Латвійська прокуратура вимагала видачі Айо, але у Росії відмовили.

    Видання повідомляє, що окремі пропагандистські російські ЗМІ пишуть про початок розгляду у Ризі судової справи “Чорного Леніна” – громадянина Латвії, який воював на Донбасі проти України.

    До слова, “Чорний Ленін” – це прізвисько Айо, за його прихильність до марксистсько-ленінських ідей.

    Офіційна Рига обвинувачує найманця у публічних закликах до проведення акцій проти суверенітету, територіальної цілісності, незалежності Латвії. Суд має розпочатися 25 лютого без участі обвинуваченого.

    Окрім вказаного відомо, що Бенес Айо народився в латвійському місті Резекне в сім’ї угандійця та росіянки. Був членом Націонал-більшовицької партії. Підтримував зв’язки з різними комуністичними та більшовицькими  рухами у Росії.

    На початку 2015 року через Росію “Чорний Ленін” потрапив до окупованих територій на Сході України. Він сам розповідав, що брав участь у військових операціях Росії біля Дебальцево та біля Станиці Луганської.

    Щодо Бенеса Айо у провадженні латвійських правоохоронців перебуває ще одна кримінальна справа стосовно його участі у війні на Сході України. Повідомляється, що він, зокрема, входив до складу терористичного угруповання “батальйон Захара Прілєпіна”.

    В одному зі своїх інтерв’ю “Чорний Ленін” пояснив, чому він не повертається до Латвії, громадянином якої він є: “Я не зможу повернутися, поки Латвія не визнає “ДНР” і “ЛНР”. А я впевнений, що в майбутньому так і буде! Ось тоді я поїду до Латвії. Поки ж я отримав громадянство “ДНР”.

    Найсвіжіше

    Популярне