П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній з архіпастирським візитом відвідав столичну парафію Різдва Христового

    14 лютого Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив святкову Літургію в столичному храмі Різдва Христового, що розташований в історичній частині Києва – на Подолі.

    Його Блаженству співслужив архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон (Зінкевич), архієпископ Вишгородський Агапіт (Гуменюк), настоятель храму протоєрей Миколай Салабай із духовенством храму та Києва.

    У свої проповіді предстоятель ПЦУ сказав, що через коронавірус цього року не було можливості зустрітись із вірянами цього храму у молитві одразу після Різдва Христового. Але зустріч відбулась після послаблення карантинних обмежень .

    «Сьогодні ми маємо цю велику радість спільно підносити наші молитви в цьому прекрасному храмі на честь Різдва Христового. Церква готує нас до аскези. До покаяння в тих гріхах, які ми вчинили протягом останніх днів нашого життя. І сьогодні за приклад ми маємо митаря Закхея, який був великим грішником але сподобився великої благодаті Божої, якої він навіть не очікував. Будучи маленьким на зріст, він не очікував, що побачить втіленого Бога Христа Спасителя. Тому він виліз на смоківницю, але Господь побачив його і не просто звернув на нього увагу, але і завітав до нього на трапезу. Це засвідчує і кожному із нас, якщо ми будемо щиро каятись і звертатись із проханнями до Бога у своїх молитвах, то Господь неодмінно їх почує. Від нас потрібно тільки щире прагнення, бажання», – сказав митрополит Епіфаній.

    Митрополит Епіфаній зауважив: ми збираємось на спільну молитву, тому що, за словами Господніми, “де двоє або троє зберуться в ім’я моє там і я посеред них” і Господь чує наші прохання, якщо ми збираємось у храмі на молитву, тому храм для кожного є особливим місцем. Свої молитви ми підносимо на різних місцях і в будь-який час, коли маємо у цьому потребу, але саме в храмі ми збираємось навколо Христа, навколо трапези Господньої в Таїнстві Євхаристії.

    «Сьогодні всі ми з вами об’єднались в цьому прекрасному храмі навколо Христа. Але храм це тільки Будівля, яка наповнюється живими душами, тобто парафіянами і це оживотворяє його і робить справжнім храмом Божим. Тому сьогодні на знак нашої спільної молитви, я хочу подякувати всім, хто долучається до того, щоб цей прекрасний храм був у належному стані», – наголосив предстоятель ПЦУ.

    Він порівняв споруду храму із людським тілом. Храм так само потребує ремонту, підтримки, реставрації. Потребує того щоб за ним доглядали.

    Митрополит Епіфаній подякував меценатам, які долучаються до утримання храму, реставрації і розбудови, зокрема Олександру Володимировичу Петровському і Емілю Карленовичу Арутюняну.

    «В минулому році ми раділи з того, що ці прекрасні розписи в храмі оновлені, але не тільки в інтер’єрі але і зовні ми бачимо, що ця прекрасна святиня є окрасою не тільки Подолу, але і загалом нашої древньої столиці. Цей храм є особливим місцем згадування нашого великого поета і пророка Тараса Шевченка. Тому тут постійно ми згадуємо його у молитвах за упокій і надихаємось тим, що він залишив нам для наслідування», – сказав блаженнійший владика.

    Також був відзначений орденом святого Архістратига Михаїла ІІ ступеня громадський діяч, журналіст Ростислав Мартинюк за заслуги перед українською церквою та побожним народом.

    Предстоятель ПЦУ разом із протоєреєм Богданом Гулямовим подарував настоятелю храму отцю Миколаю Салабаю раку із мощами святих мучеників. У свою чергу, протоєрей Миколай подякував митрополиту Епіфанію за настанови і за молитви.

    «Духовний Фронт України» приєднується до вітань настоятелю і парафіянам храму.

    Найсвіжіше

    Популярне