Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ відчувають, що після закриття проросійських каналів, наступними можуть прикрити їх

    Після закриття трьох каналів Медведчука відразу кілька джерел як в церковних колах РПЦвУ запевняють, що наступний «удар влади» завдадуть по московському патріархату в Україні.

    Проросійське джерело «Страна.уа» прогнозує, що, буде активізована робота з імплементації норм ухваленого ще за часів президенства Петра Порошенка закону, який зобов’язує перейменувати так звану «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні». А також буде зроблена спроба відібрати в РПЦвУ Києво-Печерську та Свято-Успенську Почаївську Лаври.

    Ці прогнози, прокоментував митрополит РПЦ в Ніжині Климент (Вечеря). За його словами, у РПЦвУ присутні побоювання, що найближчим часом влада планує імплементувати норми закону про перейменування УПЦ в «РПЦ в Україні».

    «Вони загострилися після абсолютно необґрунтованих недавніх заяв Олексія Резнікова (віцепрем’єр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій — Ред.) і його останніх законодавчих ініціатив… За таких обставин віруючі нашої Церкви дуже стурбовані перспективою свободи совісті в нашій країні», — сказав представник РПЦвУ.

    Він зазначив, що всі випадки, коли українська влада намагалась відкрито протистояти РПЦвУ, це була ознака наближення її політичної катастрофи. «Так було за часів Ющенка, так було і до відходу Порошенка», — підкреслив Климент (Вечеря).

    Дотепер РПЦвУ не хоче вказувати у своїй назві згаду про Московський патріархат, хоч до 2014 року майже на всіх храмах і єпархіальних управліннях, писало «Московський патріархат». На окупованих територіях, так і залишилося. Щобільше, в ОРДЛО і Криму згадку про Україну почали видалити із табличок, залишаючи лише «Московський патріархат».

    Нагадаємо, релігійний експерт Олександр Єфременко пояснив, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим «брендом». Нещодавно в Україні спалахнув скандал навколо каналів Медведчука. Їх закрили через російське фінансування. На це відреагувала РПЦвУ і попросила не владу не чинити з нею так, як із проросійськими каналами. Водночас проросійський пропагандист Шарій погрожує зробити боляче єпископу ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне