П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Громада села, де вигнали попа за привітання Путіну, отримала невеличку перемогу

    Після тривалого перебування у стінах ОДА та намагання добитися кінцевого результату громада багатостраждального села Галинівка на Волині, яка вигнала зі свого храму московського попа, що привітав Путіна з днем ангела, таки отримали на руки документ, який засвідчує те, що заявку на реєстрацію статуту в новій редакції (про перехід церковної громади в ПЦУ) подали на затвердження до Києва.

    Про це повідомив власкор ВолиньUA.

    Світлина: Олександр Пирожик/facebook

    Поневіряння мешканців села Галинівки тривали більше півроку.

    Напочатку серпня минулого року селяни вигнали свого священника і повісили замок на храм преподобного Сергія Радонежського коли дізналися, що піп РПЦвУ Олексій Шаран привітав у фейсбуці президента Росії Володимира Путіна з Днем ангела.

    9 серпня відбулися збори релігійної громади. Але селяни не змогли зайти в храм. Володимир-Волинська єпархія МП оперативно направила в Галинівку новий священник замість Олексія Шарана, який зник. Він і звершував богослужіння у храмі з прихожанами РПЦвУ у той час, коли перед храмом відбувалися збори селян.

    На зборах 94 людей підтримали перехід до ПЦУ проти шістьох. Але довгий час віряни були змушені проводити богослужіння перед храмом, адже ключі від церкви забрали прихильники РПЦвУ.

    «ОСЬ УЖЕ ПРАКТИЧНО ПІВРОКУ, ЩЕ З 4 СЕРПНЯ, ЯК ЛЮДИ МОЛЯТЬСЯ ПІД ХРАМОМ. КОЖНУ НЕДІЛЮ, КОЖЕН СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ, ПОПРИ НЕГОДУ ТА МОРОЗИ. І СТАРШІ ЛЮДИ, І ЖІНКИ, І ДІТИ. З 12-Ї ГОДИНИ ПРИХОДЯТЬ – І МОЛЯТЬСЯ. МОРОЗ ЇХ НЕ СТРАШИТЬ, ЇХ ОБУРЮЄ, ЧОМУ ЇМ ДОСІ НЕ ДАЮТЬ МОЛИТИСЯ В ЇХНЬОМУ ХРАМІ?», – розказав БЛАГОЧИННИЙ ОВАДНІВСЬКОЇ ОКРУГИ СЕРГІЙ МІСАН.

    Зрештою, 14 січня заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко підписав розпорядження про реєстрацію відповідних змін у статуті. Зобов’язавши державного реєстратора, як і належить за законом, зареєструвати відповідні зміни у державному реєстрі.

    Однак із 14 січня по сьогоднішній день це питання хтось гальмував, статут у новій редакції не реєструвався. Люди втомилися терпіти і 3 лютого прийшли у Волинську ОДА, аби запитати в самого голови ОДА Юрія Погуляйка, чому не виконується розпорядження.

    До представників громади вийшов не голова ОДА, а його заступник Анатолій Костик. Він повідомив, що голова у службових справах відсутній у приміщенні, а реєстратор перебуває у суді, хоча в найближчі години обіцяв з’явитися.

    “На 7-му році російсько-української війни в Україні загалом і на Волині зокрема, – відбувається повзучий реванш “русского мира”. І підтримують його, на жаль, багато державних чиновників”, НАПИСАЛА волинська психологиня Антоніна Євтодюк про ситуацію з церквою в Галинівці.

    На зустрічі з членами релігійної громади прп. Сергія Радонезького представник ОДА пан Судаков заявив: “Ваші конкуренти мають заперечення щодо переходу”.

    “Уявляєте, яка сильна та п’ята колона “русского мира”, якщо вона змушує клерків із Волинської ОДА не виконувати розпоряджень голови ОДА?” – обурилась Антоніна Євтодюк.

    Світлина: Олександр Пирожик/facebook

    4 лютого до людей вийшов заступник Погуляйка і запевнив, що держреєстратор розпочав процедуру подання заявки на реєстрацію статуту в новій редакції (про перехід церковної громади в ПЦУ) і попередив, що сама процедура займе близько години. Але чому три тижні держреєстратор не знаходив цю саму годину і тягнув час?

    За годину депутат Обласної ради Олександр Пирожик написав у фейсбуці: “На продовження конфліктної ситуації навколо українського храму в Галинівці. Ще одна невеличка проміжна перемога. Заявку на реєстрацію статуту громади про перехід до ПЦУ таки подано!”

    Найсвіжіше

    Популярне