Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Опитування: У Росії православ’я – не релігія, а “патріотична ідентифікація”

    Колосальна різниця у кількості між росіянами, які називають себе православними і тими, які називають себе воцерковленими, вказує на те, що громадяни Російської Федерації шукають у православ’ї не релігію, а “патріотичну ідентифікацію”. Таку точку зору озвучив глава Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) Валєрій Фьодоров, пише “Credo press” з посиланням на його інтерв’ю “Российской газете”.

    Фьодоров звернув увагу, що православними себе назвали 70% росіян, в той час, як воцерковленими – всього 8%.

    Соціолог переконаний, що окрім людей, які “живуть глибоким церковним життя”, у храмах немало “захожих”, які сприймають православ’я, як важливий аспект “національної єдності”.

    “Було таке враження, що всі, хто вчора називав себе атеїстами, назвались православними. Та більш глибоке дослідження такої православності неочікувано показало, що її носії не вірять у загробне життя, не читають православних книг, не долучаються до таїнств церкви”, – зауважив він.

    На додачу, Фьодоров підкреслив, що у наші дні фіксується зниження інтересу та уваги до Російської православної церкви. На його думку, це пояснюється конфліктами, пов’язаними з будівництвами храмів, окремими висловлюваннями представників духовенства, неоднозначними законодавчими ініціативами, що висуває РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне