Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Протести в Росії: РПЦ демонстративно мовчить. Бо сама вимагала репресій

    Минулої суботи у 120 містах Росії пройшли акції протесту, викликані затриманням російського опозиціонера Алєксея Навального. У мітингах взяли участь десятки тисяч людей. Близько тисячі осіб були затримані і майже сотня зазнали травм. Часом російські поліцейські діяли з особливою жорстокістю. Так, у Санкт-петербурзі співробітник ОМОНу вдарив ногою в живіт літню жінку, яка після цього потрапила в реанімацію.

    МЗС України: неварто зачаровуватися Навальним

    Деякі ЗМІ поширювали інформацію, що протести відбулися у 122 містах РФ – дехто «записав» до російських міст тимчасово окуповані кримські Сімферополь і Севастополь. Проте МЗС України відразу відреагувало на цей «конфуз».

    У той самий час, очільник МЗС України Дмитро Кулеба наголосив, що українці не повинні зачаровуватися Алєксєєм Навальним з точки зору інтересів України. «Я переконаний, що бутерброд доведеться повернути. Причому не надкушеним і свіжим, в гарному стані. Тут не повинно бути жодних ілюзій. І ще й вибачення доведеться йому принести за російську агресію, якщо Алєксєй Навальний в якійсь перспективі в результаті демократичних виборів очолить Російську Федерацію або займе якесь політичне місце в системі», – сказав Дмитро Кулеба.

    А що ж РПЦ?

    Російська правослвана церква, як панівна в цій країні конфесія, за цей час не видала жодного офіційного звернення щодо подій у власній країні. Ані патріарх московський Кіріл (Гундяєв), ані будь-хто інший із єрархів РПЦ не став на сторону мітингарів чи навпаки – офіційної влади РФ.

    На офіційному сайті РПЦ жодних згадок про мітинги, сама ж недільна проповідь моспатріарха Кіріла присвячена суто богословській темі й про жодні «гріхи влади» не йшлось і близько. Також немає жодних коментарів духовенства РПЦ і у провінційних ЗМІ.

    Нагадаємо, що як тільки розпочались протести в Білорусі проти результатів президентських виборів, РПЦ одразу ж замінила керівника своєї філії в цій країні. Крім того, про ці протести говорили навіть у РПЦвУ. Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич), якого вважають заміною Онуфрія (Березовського) говорив у ЗМІ, що «саме час помовчати» про події в Білорусі. Тепер про події в Росії він не сказав і цього. Невже не було вказівки зверху?

    Алєксандр Солдатов: РПЦ сама ініціювала репресії та вимагала жорстоких покарань

    Головний редактор порталу Credo.press, член Української асоціації релігієзнавців і оглядач «Новой газєти» Алєксандр Солдатов пояснив «Духовному фронту України», що РПЦ вже давно й демонстративно обрала позицію беззаперечної підтримки путінського режиму. А підтримка жертв репресій ліберальним духовенством РПЦ розглядається як опозиція всередині Московської патріархії.

    «Вона ніколи не засуджувала жодної його дії, відмовилася від свого „права печалування“ (тобто заступництва за ув’язнених), про яке згадується в її Статуті. Більше того, періодично сама Московська патріархія ініціювала репресії та вимагала якомога більш жорстоких покарань — наприклад, у справі „Pussy Riot“, коли навіть державні органи планували обмежитися лише умовним вироком…», — сказав Солдатов.

    За його словами, головна рушійна сила нинішніх мітингів у Росії — молодь, а РПЦ МП цілком втратила контакт із нею, особливо після «медійної катастрофи» патріарха Кіріла 2012-13 рр.

    «Зараз молоді у храмах РПЦ МП зовсім небагато, а домінуючою точкою зору в студентському середовищі є антиклерикалізм, навіть певна мода на атеїзм. Патріарх Кіріл і його однодумці свідомо обрали роль придатка цієї влади, тому вони мають готуватися до того, щоби розділити її долю. Вони вже не мають історичного шансу „вистрибнути“ з цього потягу та в останню мить „долучитися до народу“», – зазначив релігійний експерт.

    «Як показали події 2019 року, коли влітку було так зване Московське повстання, в РПЦ МП є невеликий прошарок ліберального духовенства, яке готово підтримувати жертв репресій і свавілля поліції. Їхне звернення було поширене у вересні 2019 р. Свої підписи під ним поставили близько 150 кліріків. Частину з них було заборонено у священнослужінні. Оскільки нинішні протести можуть призвести до порушення багатьох нових кримінальних справ, можна очікувати подібних звернень на підтримку репресованих. Але підписанти таких звернень розглядаються як „опозиція“ всередині РПЦ МП, і офіційне „священноначаліє“ ніколи їх не підтримує», — підсумував Алєксандр Солдатов.

    Найсвіжіше

    Популярне