Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія як держава знову офіційно визнана вбивцею та катом на найвищому рівні

    21 січня Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Грузія проти Росії» ІІ (заява 38263/08), предметом якої були порушення прав людини під час російсько-грузинського збройного конфлікту 2008 року.

    Про це пише доктор юридичних наук, колишній Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін.

    Росія визнана винною у відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях з дня оголошення припинення вогню. Суд не визнав РФ відповідальною за порушення прав під час самих бойових дій, але зобов’язав РФ розслідувати відповідні порушення.

    Тому наразі пропаганда РФ почала активно брехати, що виграла цю справу (звісно це не так).

    ЄСПЛ вирішив, що РФ в умовах окупації відповідає за вбивства, катування, арешти, обмеження у пересуванні щодо мирного населення та військовополонених. ЄСПЛ також відзначив порушення РФ процедури розгляду цієї справи.

    Водночас Грузія не змогла довести порушення права на освіту під час пошкодження шкіл та гонінь на вчи телів на окупованих територіях.

    Європейский суд вирішить питання відшкодування нанесених збитків РФ у окремому рішенні пізніше. Рішення є великим за обсягом та має низку особливих думок тому упевнений ґрунтовні коментарі ще попереду.

    Це рішення ЄСПЛ зокрема в рамках правової позиції суду буде мати виключне значення для наступного рішення «Україна щодо Росії» по Донбасу. Воно потребує на невідкладний аналіз вітчизняними науковцями та практиками.

    Але вже очевидно що питання доведення Європейському суду фактів та обставин у такого роду справах є непростим завданням.
    Це додатково підкреслює значущість перемоги над РФ у “кримській справі” в ЄСПЛ адже там практично вся позиція України була неспростовно доведена у суді.

    Найсвіжіше

    Популярне