Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Одещині демонтували один із останніх пам’ятників Лєніну

    Керівництво Василівської сільради Болградського району Одеської області демонтувало пам’ятник Лєніну в селі Калчева.

    Про це повідомив Укрінформ з посиланням на керівника Південного регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка.

    “Пам’ятник ватажку російського пролетаріату було демонтовано під контролем поліції після офіційного звернення заступника голови Одеської облдержадміністрації Анастасії Боднар до виконкому Василівської сільради Болградського району про виконання вимоги закону про декомунізацію”, – зазначив Гуцалюк.

    Колаж: Укрінформ

    За його словами, 15 січня цього року керівництво ОДА також звернуло увагу виконкому Суворовської сільради Ізмаїльського району про необхідність знесення пам’ятника Лєніну в селі Старі Трояни на території цієї ОТГ.

    У пресслужбі Одеської ОДА на запит кореспондента Укрінформу повідомили, що демонтаж належить здійснити в місячний термін – не пізніше 15 лютого.

    Пам’ятник Леніну в селі Старі Трояни. Світлина: Вадим Поздняков
    “У разі ігнорування місцевими посадовцями вимог закону і звернення керівництва ОДА винуватців буде притягнуто до відповідальності”, – підсумували в ОДА.

    Як повідомлялося, це останні два пам’ятники Лєніну, виявлені торік на території Одеської області. Тоді правоохоронці порушили кримінальне провадження стосовно голови Калчевської сільради Анатолія Касима – через недотримання закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

    Після цього Касим подав заяву про звільнення з посади, оскільки частина колишніх депутатів була проти знесення пам’ятника ватажку тоталітарного радянського режиму.

    Напередодні місцевих виборів-2020 громада села Калчева, де проживають понад 90 відсотків болгар, увійшла до складу Василівської ОТГ Болградського району. Головою місцевої сільради обрано Петра Бойчева.

    Нагадаємо, минулого року, поки в Одесі та області посилено запроваждувались карантинні заходи щодо запобігання поширення коронавірусу, мешканці села Залізничне Болградського району Одеської області відновили недавно знесений в рамках декомунізації пам’ятник Лєніну. Але потім на сесії сільської ради було прийнято рішення про перетворення пам’ятника Лєніну в пам’ятник болгарському переселенцю. Врешті-решт майстри з сусіднього села і провели одну з найбільш креативних декомунізацій в країні.

    Найсвіжіше

    Популярне