Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Міноборони презентувало модульний бронежилет, розроблений за стандартами НАТО

    У Міністерстві оборони України розробили власну технічну специфікацію “Бронежилет модульний”, повідомляє “Новинарня”.

    Досі Збройні Сили та інші військові формування в Україні проводили закупівлю бронежилетів за комерційними технічними умовами. Тепер такі вимоги вперше встановило оборонне відомство, повідомила пресслужба МОУ з посиланням на міністра Андрія Тарана.

    За його словами, у технічній специфікації застосовані вимоги державних та військових стандартів. Крім цього, для перевірки оцінки відповідності якості бронежилета використовується стандарт армії США (NIJ Standard-0101.06). Також Міноборони передбачило всі необхідні випробування та жорсткі умови для постачальників.

    Світлина: АрміяInform

    “За цією документацією вже у 2021 році будуть проведені закупівлі бронежилетів для потреб ЗС України. Це — загальновійськовий бронежилет, призначений для виконання повсякденних бойових завдань. Його основний споживач — Сухопутні війська. Для виконання завдань спецпризначенцями або десантниками у 2021 році ми розробимо полегшену модель”, – прокоментував Андрій Таран.

    Як розповів кореспондентам АрміяInform начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗС України Віталій Рябов, бронежилет розроблено за стандартами НАТО. Його перші випробування відбулися у 2019 році, заключні – у 2020-му.

    “У вимогах до бронежилета було визначено, щоб він відповідав 4-му та 6-му класам захисту. Модель, що розроблена, це передбачає за рахунок заміни жорстких бронеелементів. Відповідно до потреб ми вставляємо ту плиту, яка нам потрібна”, − зазначив підполковник Рябов.

    За його словами, розробка нових бронежилетів і шоломів для ЗСУ затягнулася в часі через впровадження трьох національних стандартів України, які набрали чинності з 1 січня 2019 року: “Бронежилети. Класифікація. Загальні технічні вимоги”, “Бронежилети. Методи контролювання захисних властивостей”, “Шоломи кулезахисні. Класифікація. Загальні технічні вимоги”.

    Світлина: АрміяInform

    “Уже маючи ці три національні стандарти, ми проводили роботу з впровадження стандартів НАТО. Так, упродовж двох років ми впровадили ще й три натовські стандарти. Перший – впроваджений у 2020 році й стосується дизайну та вимог до матеріалів. Другий стосується вимог до протикульного й протиосколкового захисту. Третій – небалістичні випробування шоломів, чого в Україні раніше взагалі не було. Також вивчали практику застосування аналогічних предметів у арміях держав-членів НАТО”, − пояснив офіцер.

    Рябов наголосив, що ця модель бронежилета – новий рівень для всіх військових формувань.

    “Так, цей бронежилет громіздкий, − визнав Віталій Рябов. – Проте зауважте, що його американський аналог, наприклад, важить 17 кг у повній комплектації, з керамічними плитами до 15 кг. Наша модель важить стільки ж”, − розповів начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗСУ.

     

    Найсвіжіше

    Популярне