Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Вкрали історію, церкву, а тепер – звичаї»: РПЦвУ змушує колядувати російською

    На Буковині священники РПЦвУ спотворюють українські традиції і змушують українські колядки співати … російською мовою.

    Про це “Духовному фронту України” повідомили мешканці села Михальча Сторожинецького району Чернівецької області. Саме відео з російськомовною колядку розміщено на сторінці Свято-Успенського храму РПЦвУ в Михальчі. Колядка російською починається з третьої хвилини.

    «На відео колядують УПЦ МП (РПЦвУ – ред.) нашого села. При тому, що село завжди було україномовним, ніяких діаспор румунів, росіян в нашому селі немає, спілкуються в побуті виключно українською – чому так колядують не зрозуміло. Вже відрізають від наших традицій, ми завжди колядували виключно українською», – повідомили мешканці.

    Нагадаємо, це те саме село, де, за словами депутатки обласної ради, спецпризначенці розбили церковну браму і зробили коридор для прихожан російської церкви і почали бити і відтягувати законних власників від релігійної споруди. Раніше там прихильники Московського патріархату застосували сльозогінний газ проти вірян Православної Церкви України. Це те саме село, де заїжджі «православні тітушки» лякали селян сепаратистськими гаслами.

    За збігом обставин, цими днями стало відомо про ще одну спробу переспіву української колядки російською мовою. У соціальних мережах українці обурюються переспіву російською мовою традиційної української колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю», передає Главком.

    Зокрема, перший куплет російської версії звучить наступним чином:

    «Вечер тебе добрый,
    Дорогой хозяин!
    Радуйся, ой радуйся, на Земле
    Сын Божий в ночь родился!»

    «Вкрали у нас історію, мову, церкву, тепер крадуть звичаї. От так ще трохи, то вони в нас і Бандеру з Петлюрою та Мазепою вкрадуть», – пише блогер Василь Музика.

    Коментарі під відео

    «Добрий вечір тобі, пане господарю» — одна з найвідоміших українських колядок. Разом з різдвяною піснею «Нова радість стала» є яскравим зразком тісного поєднання релігійної і народної колядкових традицій.

    Найсвіжіше

    Популярне