Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: ПЦУ працює над запровадженням медичного капеланства

    До шести сотень військових капеланів (військових священників) Православної Церкви України, які на постійній чи тимчасовій основі духовно опікуються українськими бійцями, невдовзі можуть додатися і медичні капелани ПЦУ.

    «Ми зараз запроваджуємо і медичне капеланство. У цьому є велика необхідність – треба підтримувати навіть і лікарів у цей непростий час, вони теж на передовій у боротьбі з цією хворобою», – зазначив у інтерв’ю «5 каналу» предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній.

    За словами предстоятеля ПЦУ, наразі вже створена робоча група на базі Міністерства охорони здоров’я і уряду, яка розроблятиме принципи впровадження також і медичного капеланства.

    Відповідаючи на запитання щодо інституту капеланства в ПЦУ, предстоятель зазначив, що в Україні капеланство існувало протягом двох останніх десятиліть, але до початку російської агресії великої потреби в ньому не було.

    «Після того, як Росія вчинила агресію щодо України, виникла велика потреба. Якщо ми згадаємо 2014, 2015 рік – то тоді священнослужителі більшою мірою стали волонтерами. А потім ті, які відчули, що вони можуть бути капеланами, бути поруч з військовими на передовій – бо це важке служіння, не кожен священнослужитель може навіть морально це витримати. Тому протягом цих років маємо десь близько 600 капеланів», – сказав він.

    «Є дві сотні капеланів, які перебувають на посадах в українському війську, а є багато, які є просто волонтерами. Вони не на постійній основі, але їздять на тиждень, на місяць на Донбас, там спілкуються. Особливо в ці свята духовно підтримують наших українських воїнів. Бо в чому полягає служіння капелана – найперше, підтримати військового духовно. Бо там теж є проблеми і вони потребують цієї духовної підтримки і опіки. Тому капелани досить інтенсивно працюють над тим, щоб піднімати дух нашого українського війська», – розповів Епіфаній, додавши, що перемога над російським агресором буде на нашому боці.

    Найсвіжіше

    Популярне