Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії жінку засудили за документи, що прив’язують Кремль до війни на Донбасі

    Міський суд Москви засудив колишню топ-менеджерку компанії “Інтер РАО” Каріну Цуркан до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Її визнали винною в шпигунстві на користь Молдови.

    Кримінальну справу колишнього топ-менеджера енергетичної компанії “Інтер РАО” Каріни Цуркан почали розглядати в суді наприкінці вересня минулого року. Процес проходив у закритому режимі, матеріали кримінальної справи засекречені, передає Радіо Свобода.

    За версією ФСБ, у 2004 році Каріну Цуркан завербував співробітник молдавських спецслужб на ім’я Алєксандр Попеску. У квітні 2015 року вона отримала електронну версію “проєкту документа Міненерго про окремі аспекти дій російських енергетичних компаній на каналі міжнародного співробітництва” і згодом передала цей документ Службі інформації та безпеки Молдови. Експерти в грудні 2016 року прийшли до висновку, що інформація в документі становила держтаємницю. Сама Цуркан в інтерв’ю РБК заявляла, що “такого документа не існує в природі” і вона ніколи не була знайома з Алєксандром Попеску.

    Як пише “Медіазона”, спецслужба Молдови нібито отримала від Цуркан відомості про постачання електрики на окуповані Росією райони Донбасу, а потім цю інформацію отримали представники НАТО. У ФСБ впевнені, що, маючи в своєму розпорядженні цю інформацією, іноземні держави могли звинуватити Росію в підтримці війни на сході України.

    Каріна Цуркан проживала в Молдавії до 2007 року, потім переїхала до Москви і в 2016 році отримала російське громадянство, відмовившись від молдовського. Однак ФСБ вважає, що Цуркан скоїла злочин в той час, коли була громадянкою Молдови, тому її звинуватили в шпигунстві, а не в державній зраді.

    Найсвіжіше

    Популярне