П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Росія надала політичний притулок голові партії, що просуває ідеї Кремля в Литві

    Глава прокремлівського Соціалістичного народного фронту Литви Гедрюс Грабаускас отримав політичний притулок в Росії. Він надав копію документа 4 січня російським ЗМІ.

    Питання про надання громадянину Литви тимчасового притулку в Росії строком на один рік вирішувалось протягом двох місяців, передає GuildHall.

    12 листопада Грабаускас повідомив, що попросив політичного притулку в Росії. Зараз він проживає в Орловській області Росії, куди в 2019 переїхав ще один проросійський пропагандист – голова Спілки спостерігачів за правами людини Литви Донатас Шульцас.

    Гедрюс Грабаускас – проросійський журналіст, координатор литовського антифашистського руху «Вітіс» («Витязь»), що поширює ідею, що в Литві затверджується профашистский режим. У 2015 році вдома у нього і низки проросійських діячів Литви пройшли обшуки (Мілда Барташюнайте, Вайдас Лекстутіс). Восени 2020 року суд призначив Гедрюсу Грабаускасу судово-психіатричну експертизу.

    Вони, серед іншого, пропагували ідеї окремішності Клайпеди і приєднання її до Росії, публічно закликали боротися проти теперішньої литовської влади (розслідується епізод погроз на адресу президента Далі Грібаускайте в інтернеті), проти членства Литви в НАТО і ЄС і проти США. Повідомлялося, що всі вони могли отримувати гроші за свою діяльність від ворожої Литві держави.

    За його ж словами, «антифашистська організація» Соціалістичний народний фронт Литви просуває лінію дружби з Росією, а він сам має тісні зв’язки з пропагандистськими росЗМІ і зв’язки з лівими силами в Росії, Франції, Іспанії, Грузії, Латвії, Молдавії та інших країнах. У своєму зверненні Грабаускас заявив, що готовий виступати на міжнародних форумах від російської сторони, «надаючи інформацію про політичні переслідування і про героїзацію нацизму в Литві».

    Найсвіжіше

    Популярне