Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Російський “дипломат”, якого в Норвегії звинуватили у шпигунстві, з 2018 року служить на Кіпрі

    Співробітник російської розвідки, який, користуючись статусом дипломата, здійснював свою діяльність на території Норвегії, був помічений на Кіпрі.

    На це звернуло увагу видання “Cyprus daily news” дослідивши статтю “Российский агент циркулирует в Никосии”, оприлюднену виданням ΠΟΛΙΤΗΣ.

    Перед своїм відрядженням до Кіпру, шпигун опинився в епіцентрі цікавих подій в Норвегії.

    Повідомляється, що російський дипломат Дмітрій Лінов був змушений тікати з Осло, коли норвезькі спецслужби провели безпрецедентну контррозвідувальну операцію. Вінцем операції стала зупинка Лінова посеред вулиці контррозвідниками, які повідомили російському “дипломату”, що його діяльність розкрита і він перебуває під спостереженням.

    Подія трапилась 24 червня 2015 року, після чого на норвезькому сайті АBC Nyheter з’явилось повідомлення спецслужб скандинавської держави, які запевняли, що “контакти російського розвідника з інформаторами в Норвегії були націлені на виявлення цілей для саботажу”. Поряд з тим, правоохоронці розповіли, що одним з найбільш дієвих засобів боротьби з російськими шпигунами є їх викриття “посеред вулиці”.

    Варто віддати належне винахідливості норвезьких спецслужб. Прямий контакт з розвідником РФ спонукає думати шпигуна, що він “провалився” і зобов’язує його доповісти про ситуацію керівництву. Як правило, після цього розвідника виводять з території держави і переводять на інше місце служби.

    У випадку з Дмітрієм Ліновим був використаний саме цей метод, оскільки контррозвідка Норвегії усвідомлювала весь масштаб діяльності шпигуна. Операція була задокументована на фото та відеоносії. Кадри події, з часом, потрапили до ЗМІ.

    Російський розвідник, після провалу в Норвегії, у 2018 році був переведений в Нікосію (Кіпр), де і продовжує службу по цей день. При цьому, кіпрська контррозвідка отримувала інформацію про переведення російського шпигуна з скандинавської держави до Кіпру.

    Минулого, 2019-го року, одне із посольств західних держав інформувало правоохоронні органи Кіпру про дії двох розвідників Російської Федерації під дипломатичним прикриттям. Попри це, уряд та правоохоронці Кіпру, наразі, ігнорують такого роду повідомлення.

    До слова. Саме у 2018 році з Осло до Кіпру було також переведено священника Павла Поваляєва, який очолив російськомовну Лімассольську парафію свт. Миколая на Кіпрі. Парафія відома тим, що з 2009 року співголовою опікунської ради фонду будівництва храму для парафії став Глава Держдуми РФ Сєргєй Наришкін, який зараз є діючим директором Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації.

    Тож у 2018 році російський розвідник і російський священник одночасно були виведені з Норвегії і відряджені до Кіпру. Тож, як каже російський пропагандист Дмітрій Кісєльов: “Співпадіння? Не думаю”.

    Найсвіжіше

    Популярне