Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії змінили закон, проти якого протестував Сербський патріархат

    Депутати парламенту Чорногорії ухвалили зміни до закону про свободу віросповідання та права релігійних громад.

    Голосування відбулося о 02:30, в ніч на 29 грудня.  Опозиція заявляє про сфальшоване голосування через нелегітимний, на їхню думку, кворум. Як повідомляється, депутат Мая Вукічевіч (Демократичний фронт) долучилася до роботи через Інтернет через перебування на самоізоляції (для віддаленої роботи парламентарів були внесені зміни в регламент). Окрім того, мандат нового депутата від списку руху URA Суади Зоронїч, яка мала замінити колегу, що пішов працювати в уряд, підтвердив своїм голосуванням парламент, замість Державної виборчої комісії, після того, як ДВК відмовилася це зробити.

    Про це повідомляє Балканський оглядач.

    Раніше, закон, який тепер змінено, вимагав реєстрації всіх релігійних громад, включно із Сербською православною церквою та повернення в державну власність монастирів та храмів, які належали Чорногорської державі до її приєднання до Сербії в 1918 році і щодо яких у СПЦ немає документів на право власності. Проти цього Закону, затвердженого рік тому, активно виступала Сербська православна церква, яка організовувала протягом року численні протестні акції.

    Міністр юстиції Чорногорії Володимир Лепосавич, колишній юрист Сербської православної церкви, підкреслив, що з внесенням змін до Закону про віросповідання починається нова ера верховенства права, і «Чорногорія знову стає такою, якою вона повинна бути, і якою є у ваших серцях». Він заявив, що митрополит Черногорсько-Приморський Амфілохій та Патріарх СПЦ Іриней віддали своє життя за захист святих (обидва померли від коронавірусу – Прим. Б.о.).

    Прем’єр-міністр Здравко Кривокапич, який був одним з лідерів протестів проти Закону і головою громадської організації, що підтримувала Сербську церкву, підкреслив: «Це перемога правової держави, а також народу, який захищав цю державу на вулиці протягом 12 місяців».

    Депутати від опозиції в парламенті не були присутні. За закон проголосував 41 представник правлячої коаліції (мінімальна більшість голосів).

    Громадяни, незадоволені змінами до Закону про свободу віросповідання, збиралися для протесту перед парламентом, однак розійшлися після того, як Державна виборча комісія не затвердила мандат нового депутата від URA, і опозиція заявила, що в парламенті немає кворуму.

    Найсвіжіше

    Популярне