Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Байки про незалежність РПЦвУ й залежність ПЦУ розраховані на невігласів, – архієпископ Євстратій

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) написав у своєму Facebook, що байки про те, що «ПЦУ є складовою частиною Вселенського Патріархату», а «УПЦ – незалежна Церква, яка має лише молитовне спілкування з Московським Патріархом» – розраховані виключно на невігласів. А поширюють їх ті, хто добре розуміють, що це – байки.

    Вже 100500 разів давалося пояснення, але знову і знову повторюють ці мантри ті, кому визнана ПЦУ – як кістка в горлі стала.

    Архієпископ закликав подивитись хоча б офіційні сайти Московського і Вселенського Патріархатів.

    «В першому випадку – чітко і ясно вказано, що «УПЦ» – складова частина РПЦ: «Украинская Православная Церковь является самоуправляемой Церковью с правами широкой автономии В СОСТАВЕ Московского Патриархата.»», -написав він

    В другому випадку бачимо, що з усіх структур Вселенського Патріархату в Європі (а Україна ж в Європі знаходиться!) лише Ставропігія (представництво, світською мовою – посольство) Вселенського Патріарха є в Києві. Ніяких інших структур – автономних чи самокерованих Церков, Екзархатів, Митрополій чи єпархій на території України Вселенський Патріархат не має.

    Адже так записано в Томосі: «…визначаємо та проголошуємо, щоб УСЯ Православна Церква, що знаходиться В МЕЖАХ політично сформованої та цілковито незалежної держави УКРАЇНИ разом із Священними Митрополіями, Архієпископіями, Єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом Засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, існувала віднині канонічно АВТОКЕФАЛЬНОЮ, НЕЗАЛЕЖНОЮ та САМОВРЯДНОЮ».

    «Але хіба тих, хто продовжує поширювати неправду, цікавлять реальні факти й докази істини?», – підсумував архієпископ Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне