Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець розповів, хто має право на служіння в церквах на території України

    Завідувач відділу з питань релігій та забезпечення права на свободу світогляду секретаріату КМУ Андрій Юраш в ефірі програми «Країна» на «5 каналі» сказав, що дотримання чинного закону про свободу совісті місцевою владою припинило б суперечки між ПЦУ і РПЦ в Україні щодо контролю над храмами. Згідно з чинною редакцією закону «Про свободу совісті та релігійні організації», контролювати православні храми Україні мають церкви, які підтримує більшість з двох третин місцевих вірян.

    «Доповнення до закону про свободу совісті – вони покроково розписують, як має в таких випадках діяти і місцева влада, і будь-які органи, які дивляться за цим. Для того, щоби тут унормувати і відповідно винятково до закону припинити всі суперечки», – сказав він.

    Посадовець додав, що, згідно з законом, контроль над храмом має переходити до церкви, яка отримає більшість у дві третини місцевих вірян.

    Нагадаємо, в листопаді громаді Православної церкви України в селі Успенка, що на Кіровоградщині, вдалося виконати ухвалу суду, увійти до храму й змінити замки, попри те, що біля храму їх уже чекали «тітушки», завезені з інших сіл. Вони перешкоджали службовцям та громаді ПЦУ, заблокували вхідні ворота й зачинили двері храму.

    Найсвіжіше

    Популярне