П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх пояснив питання діаспори згідно канонів Православної Церкви

    Після Божественної літургії Вселенський патріарх Варфоломій у свято Андрія Первозванного виголосив проповідь, в якій пояснив розуміння питання православної діаспори згідно з канонами православної церкви та рішень Критського собору.

    Він зауважив, що після 1920-х років на захід ринула велика кількість емігрантів, в тому числі й російських богословів, які спасались від комуністичного терору.

    «У 2020 році відзначається 100-річчя офіційного заснування російської діаспори в Західній Європі та Північній Америці. Насильницьке встановлення комуністичного режиму в Росії призвело до того, що незліченні громадяни втекли, що призвело до змін у складі західної Європи. До звичайних іммігрантів та біженців додалося багато людей з прекрасною освітою та богословською освітою, які змогли представити православну традицію та культуру на високому духовному та інтелектуальному рівні. Протягом двох десятиліть взаємозалежності між поколіннями що було «поверненням до Отців» і плідною протиотрутою західній думці. Це тоді сформувало міцну ідентичність в православному богослов’ї, що приносить свої плоди донині. Сергій Булгаков, Георгій Флоровський, Миколай Бердяєв, та багато інших свідчать про досягнутий прогрес».

    Виникло питання діаспори, яке у 2016 році на Криті хотіли вирішити згідно з канонами.

    «У одному місті тільки один єпископ…для розв’язання питання діаспори існує золоте 28 правило Халкідонського собору, якому слідує і Вселенський патріархат. Для стабілізації і єднання православної церкви ніколи не були правила інші, ніж православні традиції. Тому і першість Вселенського патріархату над православному Сходу – це існування і живий початок», – сказав патріарх Варфоломій.

    «На жаль є багато ворогів у Вселенського патріархату й Вселенського патріарха особисто, які поширюють неправду на різних сайтах про “папські претензії” Вселенського патріархату. Тому запевняємо вас у тому факті, який свідчить про нашу турботу й про наше клопотання й про нашу любов для єднання церкви. Ми повторимо лише те, що каже блаженний митрополит Кесарійський Каллінік Деліканіс: «Опіка і сприйняття Великої Церкви Христової, яка втручається – яка служить та яка має обов’язок вирішувати суперечки між святими Божими Церквами». Все інше це тільки брехня, це тільки, як відомо, фейкові новини», – сказав першоєрарх Константинопольського патріархату.

    Він зауважив, що ми тут щоб жити і передавати нашу традицію і нашу ідентичність, і наш прихід. І наш храм – це наш дім. «Тут благословляються наші різні моменти життя. Тут перед іконами і перед іконами причащаються святих Таїн. Немає на землі більшого благословення ніж бути учасником в церковному житті, бути учасником парафії, бути в центрі життя парафії».

    Вселенський патріархат привітав архієпископа Кіпру Хризостома від Константинопольської церкви і від себе особисто. «Ми його дуже любимо і дуже шануємо».

     

    Найсвіжіше

    Популярне