П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх відслужив панихиду за жертвами Голодомору

    28 листопада 2020 року, після Божественної літургії у Свято-Патріаршому храмі Святого Георгія у Константинополі (Стамбулі), Його Святість Вселенський патріарх Варфоломій відслужив панахиду в пам’ять про 87-і роковини Голодомору – однієї з найбільші трагедії в сучасній історії України, під час якої мільйони людей померли від голоду.

    У богослужінні взяли участь Високопреосвященніший митрополит Імвроса і Тенедоса Кирил, Високопреосвященніший єпископ Алікарнаський Адріан, генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, а також інші представники консульства та члени української громади в Константинополі, передає Doxologia Infonews.
    У своїй промові Вселенський патріарх зазначив, що ХХ століття можна вважати найбільш трагічним періодом в історії людства, ознаменованим двома світовими війнами та іншими випробуваннями, деякі з яких відомі, а інші менш відомі або навіть невідомі.

    “Серед останніх ми повинні згадати Великий Голод в Україні, який мав на меті знищити від голоду сім-десять мільйонів благочестивих українців у найжахливіші роки радянського режиму, з 1932 по 1933 роки, і саме це ми відзначаємо цього дня з молитвою.
    Український термін “Голодомор” позначає штучний та навмисний голод, диявольський план сталінської системи, спрямований на добре спланований геноцид над дуже побожним народом з метою викорінення християнської віри та православної церкви.
    Ми повинні засудити це звірство, щоб подібні речі ніколи не повторювалися в історії людства.
    Поки ми з молитвою згадуємо українську трагедію, в даний час увесь світ страждає від пандемії коронавірусу, яка дотепер спричинила понад мільйон смертей у всьому світі.
    Не впадаймо у відчай, але наслідуймо приклад старозавітного Йова і зберігаймо міцну віру і надію на милосердного Бога”, – заявив Його Святість.

    Найсвіжіше

    Популярне