П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вашингтон збільшує військову присутність в Європі: У Польщі офіційно створено 5-й корпус Армії США

    У п’ятницю 20 листопада в Польщі відбулась урочиста інавгурація командування 5-го армійського корпусу Сполучених Штатів Америки, пише “Військовий навігатор” з посиланням на “Euractiv”. Повідомляється, що віднині чисельність американського військового контингенту на території сусідньої з Україною держави збільшиться орієнтовно на 1000 осіб і складатиме 5500 військовослужбовців.
    Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак так прокоментував подію: “Присутність передового командування тут, на польській землі, є запорукою стримування потенційного агресора. З Познаня 5-й корпус буде здійснювати командування сухопутними військами США на східному фланзі НАТО”.
    Окрім цього, відомо, що 5-й корпус Армії США сприятиме можливій передислокації до Польщі додаткових підрозділів американських збройних сил, для чого створюється база для перекидання на територію республіки до 20000 солдатів.
    В даний час, близько 200 військовослужбовців США, на чолі з командиром у званні генерал-майора, будуть проходити службу в місті Познань. 5-й корпус буде єдиною структурою такого рівня командування, що діє на території Європи. Її основним завданням стане координація та контроль за сухопутними військами США в Європі, оперативне планування, співпраця, синхронізація сил США з військами інших країн НАТО.
    На церемонії інавгурації була присутня послиня Сполучених Штатів Америки в Польщі Жоржетта Мосбахер, яка наголосила, що: “Інавгурація є важливим кроком у зміцненні польсько-американських відносин та підвищенню безпеки в Європі”.
    Нагадаємо, Польща є державою-членом Північноатлантичного альянсу з 1999 року. 10 листопада 2020 року президент Польщі Анджей Дуда ратифікував оборонну угоду зі США, яка закріплює більшу військову присутність США у країні.

    Найсвіжіше

    Популярне