Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Батогом і пряником: Як 400 років тому гетьман Сагайдачний врятував православну Київську митрополію

    Навіть зараз, після 29 років незалежності України, залишаються маловідомими для широкої аудиторії дуже важливі події, яким присвячена виставка «Володимирова спадщина: Київська православна мітрополiя у калейдоскопi української iсторiї XVII-XVIII столiть», що відкрилася в Національному музеї історії України.
    Йдеться про порятунок рівно 400 років тому православної Київської митрополії. На початку XVII століття виникла реальна загроза того, що вона зникне. Причиною стала Берестейська унія 1596 року, що проголосила створення греко-католицької церкви. Її всіляко підтримував уряд Речі Посполитої, до складу якої входили українські землі. У наступні після унії роки ставало все менше вищих керівників православної церкви – вони попросту вмирали за поважним віком. А їх посади залишалися вільними – не було кому провести церемонії висвячення православних митрополита і єпископів. На 1620 рік залишався лише один православний єпископ (Львівський і Галицький).
    Ситуацію врятував гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний (пам’ятник йому зараз стоїть в Києві, в сквері на Контрактовій площі). У той час Єрусалимський патріарх Теофан III за дорученням Вселенського патріарха знаходився в Москві – приїхав туди, щоб звести в сан патріарха Московського Федора Микитовича Романова (батька царя Михайла Федоровича).

    – Гетьман Сагайдачний зумів, скажімо так, переконати Теофана III на зворотному шляху в Єрусалим заїхати в Київ і провести церемонію рукоположення православних митрополита Київського і шести єпископів, – розповів один з кураторів виставки Максим Яременко. – Так була відроджена православна Київська митрополія. Митрополитом став ігумен Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря Іова Борецький. Влада Речі Посполитої була проти відродження православної митрополії, не визнала її, за деякими відомостями, готувала арешт патріарха Теофана III за безпідставним звинуваченням у шпигунстві на користь Османської імперії. Так що він, швидше за все, не дуже-то хотів займатися справами Київської митрополії, але Сагайдачний дав зрозуміти, що якщо патріарх не висвятить митрополита і єпископів, то гетьман не зможе гарантувати безпечний проїзд патріарха через українські землі.

    Єрусалимський патріарх Теофан III добрався до кордонів Османської імперії під охороною козаків на чолі з Петром Сагайдачним. Світлина: fakty.ua

    Теофан III погодився виконати наполегливе прохання Сагайдачного. Церемонія висвячування митрополита пройшла, швидше за все, в Богоявленському соборі на Подолі.
    Максим Яременко: «Церемонія висвячування митрополита пройшла, швидше за все, в Богоявленському соборі на Подолі». Світлина: fakty.ua

    На виставці представлена ​​копія панорами Києва, намальованої в XVII столітті голландцем Абрахамом ван Вестерфельдом, на якій видно цей собор.
    Панорама Києва, XVIII століття. Богоявленський собор в нижній частині міста в центрі (з коричневими куполами). Світлина: fakty.ua

    Ми також демонструємо один з предметів церковного начиння з підписом Теофана III і срібний з позолотою хрест, подарований гетьманом Сагайдачним Богоявленському собору. На виставці велика кількість православних реліквій XI-XVIII століть.
    Хрест, подарований гетьманом Сагайдачним Богоявленському собору. Світлина: fakty.ua

    Півмісяць на обкладинці цієї книги – символ непорочного зачаття. Світлина: fakty.ua

    Зауважимо, що Річ Посполита визнала відродження православної Київської митрополії тільки через 13 років після візиту Теофана III до Києва. А в 1686 році через зради гетьмана Лівобережної України Івана Самойловича Київська митрополія потрапила в кабалу до Московського патріархату. Тільки в 2018 році багато в чому завдяки президенту України Петру Порошенку Київська митрополія знову, як повелося з часів князя Володимира Хрестителя, стала підпорядковуватися Вселенському патріархату, а Православна церква України отримала автокефалію.
    Джерело: Факти

    Найсвіжіше

    Популярне