Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Климент звернувся до Генеральної Асамблеї ООН із закликом захистити ПЦУ

    Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент (Кущ) звернувся до Генерального секретаря ООН пана Антоніу Гутерреша та представників країн ООН із закликом захистити права і свободи релігійної громади Православної Церкви України в Криму.
    «Право на релігійну свободу і віросповідання є невід’ємною частиною людини і основою демократичних країн. Устав ООН гарантує свободу віросповідання, рівність прав, незалежно від релігійних переконань і право кожному проповідувати свою релігію і відправляти свої обряди і задовольняти свої релігійні потреби. До 2014 року на території Криму діяло 49 релігійних громад, які належали до Української Православної Церкви Київського Патріархату, після 15 грудня 2018 року до Православної Церкви України. Сьогодні на території Криму залишилось 6 релігійних громад Православної Церкви України. З них три під загрозою припинення існування. Своє право молитися в Українській Церкві ми шість років виборюємо в російських судах і в Європейському суді з прав людини. Більше двадцяти судових процесів, і жодний російський суд не прийняв рішення, яке захищало б права православних українців Криму», – йдеться у зверненні єпископа Климента.
    Він нагадав, що окупаційна влада Криму через суди вимагає закрити собор, а приміщення передати «міністерству майнових і земельних відносин» Криму. Приміщення першого поверху вже відібрані на користь «міністерства». Адміністрація російських окупантів міста Євпаторії через судових виконавців вимагає від митрополита ПЦУ розібрати церкву, сплатити судові витрати понад 50 000 рублів і повернути земельну ділянку у 25 квадратних метрів місту.
    «Я корінний кримчанин, я народився і виріс в Криму. Мого прадіда в 1932 році радянська влада позбавила всього майна і вислала до Архангельська, у 1944 році частину моєї родини тільки за те, що вони були кримськими болгарами депортували за Урал. Сьогодні, тільки за те, що я українець і служу в Православній Церкві України, мене позбавляють права молитися в своїй Українській Церкві в Криму», – сказав він.
    Митрополит зазначив, що його звернення окреслює стан українців Криму, що проживають на кримському півострові. Спочатку було відібрано право отримувати інформацію українською, потім ліквідували право на освіту українською мовою, потім українську культуру – тепер Українську Церкву.
    «Прошу представників країн ООН невідкладно почати вести перемовини з Російською Федерацією щодо вирішення цих проблем. Ми потерпаємо від свавілля і байдужості. Стурбованість – це не той шлях вирішення проблеми, який сьогодні присутній у всіх заявах українських та міжнародних організацій. Нам потрібне практичне рішення, що буде забезпечувати наше конституційне право в Криму молитися в наших храмах Православної Церкви України українською мовою за свій народ і свою державу. Прошу захистити права і свободи релігійної громади Православної Церкви України в Криму», – підсумував митрополит Климент.

    Найсвіжіше

    Популярне