Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Віряни РПЦвУ знищили найстарішу дерев’яну церкву на Поділлі: Правоохоронці мовчать

    У Вінницькій ОДА звернулись до прокуратури через бездіяльність поліції у ситуації зі знищенням старовинної козацької церкви в селі Лозова Шаргородського району представниками Московського патріархату.
    Проте прокуратура перенаправила звернення ОДА тому ж відділенню поліції, яке раніше відмовилось відкривати кримінальне провадження. Відтак ті самі поліцейські, які відмовилися відкривати кримінальне провадження за фактом знищення пам’ятки національного значення, тепер перевірятимуть свою ж бездіяльність.
    Про це виданню Vежі повідомили у Вінницькій ОДА у відповіді на інформацій запит.
    У Вінницькій ОДА знову звернулись до органів прокуратури з проханням відкрити кримінальне провадження за ч.3 ст. 298 Кримінального кодексу України за фактом знищення пам’ятки архітектури.

    Трьохсотлітній храм і його руйнування

    На початку 2020 року стало відомо про знищення понад 300-річного храму в селі Лозова, який був пам’яткою національного значення та яку деякі дослідники називають найстарішою дерев’яною церквою на території Поділля. Як повідомили місцеві краєзнавці, церкву демонтувати у 2016 році віряни Московського патріархату, аби збудувати на тому місці нову споруду.
    Так вона виглядала у 80-х роках минулого століття:

    Так виглядала церква побудови 1700-1702 років до 2016 року:

    Так вона виглядала восени 2016 року:

    Світлина: Vежа

    Так виглядає нова споруда на місці зруйнованого старовинного храму:
    Світлина: Vежа

    Намагання покарати винних

    Після публікацій у ЗМІ, Управління культури і мистецтв облдержадміністрації звернулося до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області з проханням відкрити кримінальне провадження за ч.3 ст. 298 Кримінального кодексу України (Умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження пам’яток національного значення чи їх частин) за фактом знищення пам’ятки архітектури.
    Однак в Шаргородському відділенні поліції, яке зрештою й розглядало звернення з ОДА, серед іншого повідомили, що “реконструйована” вірянами російської церкви будівля козацького храму є аналогічною тому, який був збудований у 1700 році.

    Скріншот відповіді Шаргородської поліції

    Крім того поліцейські підкреслили, що у “будівельників” на відповідні “роботи” були офіційні дозволи. Відтак складу злочину в діях осіб, які проводили “протиаварійні роботи”, за інформацією поліцейських Вінниччини, не вбачалося, а тому кримінальне провадження не відкривали.
    Тому 10 серпня у в ОДА звернулись до прокуратури Вінницької області зі скаргою про бездіяльність Шаргородського відділу ГУНП у Вінницькій області та проханням відкрити кримінальне провадження за фактом знищення пам’ятки архітектури національного значення “Покровська церква та дзвіниця” у Лозовій.
    Там ще раз зазначили, що релігійна громада Московського патріархату не отримала дозволів на роботи, хоча у поліції стверджували протилежне. Як доказ, в адміністрації прикріпили відповідь Мінкульту, яка однозначно підтверджувала, що жодних дозволів на виконання робіт вірянам не видавали.
    Як наслідок, в обласній прокуратурі 14 серпня направили згадане звернення начальниці Управління культури і мистецтв Дернової О.М. до Жмеринської місцевої прокуратури.

    Перенаправлення звернення правоохоронцям, на дії яких скаржаться у цьому ж зверненні

    Далі стався цікавий “поворот подій”: Жмеринська місцева прокуратура переправила це звернення до того ж Шаргодського ВП Жмеринського відділу ГУНП у Вінницькій області, яке вже розглядало перше звернення адміністрації. У ньому, нагадаємо, повідомлялось, що “реконструйована” будівля храму є аналогічною тому, який був збудований у 1700 році”.
    Тобто, вирішувати питання, чи законно у відділенні поліції відмовились відкривати кримінальне провадження “довірили” тому ж таки Шаргородському відділенню поліції, яке відмовилось відкривати кримінальне провадження.
    У поліції звернення все ж розглянули і 28 вересня дали відповідь, яка фактично дублювала все раніше сказане ще при першому зверненні адміністрації. “Капітан поліції Іван Пронюк не вбачає у знищенні пам’ятки національного значення ознак вчинення кримінального правопорушення” – зазначають у відповіді на запит видання Vежа.
    – Окрім того, Шаргородське ВП Жмеринського відділу ГУНП у Вінницькій області наполягає на тому, що релігійна громада отримала відповідний дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України на проведення робіт на пам’ятці, хоча управлінням культури і мистецтв облдержадміністрації надано відповідні копії листів Міністерства, де це заперечується – підкреслюють в ОДА.
    Відтак, Управління культури і мистецтв облдержадміністрації, 20 жовтня знову звернулося до прокуратури (цього разу одразу до Жмеринської місцевої прокуратури) з проханням відкрити кримінальне провадження за ч.3 ст. 298 Кримінального кодексу України за фактом знищення пам’ятки архітектури.
    Станом на 26 жовтня 2020 відповідь до ОДА не надходила…

    Найсвіжіше

    Популярне