Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Уперше в історії ВМС України професію штурмана опановують дівчата

    Із 2019 року в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» мають змогу навчатися не лише хлопці, але й дівчата. І якщо минулого року в строю стояла тільки одна дівчина, то цього року військово-морський виш поповнився аж на 9 представниць прекрасної статі. Ба більше, дві з них здобувають знання за спеціальністю «Корабельна зброя та засоби навігації», аби по випуску стати штурманами військових кораблів.
    Про першопрохідниці, які у майбутньому разом із чоловіками стоятимуть на сторожі морських рубежів, розказало видання АрміяІнформ.
    Валерія Плехун родом із Севастополя. Батько дівчини – її приклад для наслідування. Він виховував не на словах, а особистим прикладом. Свого часу чоловік закінчив «нахімовку» і починав свій шлях військового саме штурманом. У 2014 році він залишився вірним присязі й разом із родиною переїхав до Одеси.

    Валерія Плехун. Світлина: АрміяІнформ

    За декілька місяців навчання дівчина зрозуміла, що точні науки у флотському виші їй даються легше, ніж гуманітарні. Тому у вільний час замість улюбленої класики змушена підчитувати підручники з соціології та політології. Ще одне своє хобі, вишивку хрестиком та бісером, Валерія також відклала на безвік. Замість цього звикає до однострою та опановує морську справу.
    – Хочеться якнайшвидше перейти від теорії до практики. Раніше мені доводилось бувати на військових кораблях, але лише під час екскурсій або ще зовсім малою з батьком. Тепер хочеться відчути себе частиною екіпажу, – говорить дівчина. – А ще я знаю, що найкращі курсанти нашого інституту мають змогу навчатися у провідних навчальних закладах світу, наприклад, у Великій Британії, Італії, Польщі та інших країнах. Дуже хотілось би бути серед них.
    На відміну від Валерії в Олександри Дмитренко в родині військових немає. Золота медалістка, яка весь вільний час проводила за книгами та опановувала в музичній школі фортепіано, своїм вибором майбутньої професії здивувала і рідних, і друзів.
    Олександра Дмитренко. Світлина: АрміяІнформ

    З перших днів навчання дівчина зрозуміла: вона у своїй стихії. З головою поринула здобувати нові знання, без яких майбутньому штурману – нікуди.  Адже обсяг навичок і знань, якими він  зобов’язаний володіти, ставить його професію в один ряд з льотчиками і підводниками.
    – Розумію, що ми нині здобуваємо необхідну теоретичну базу, але трохи засмучена, що через карантин не має практичного відпрацювання. Як відомо, кожна база має бути закріплена хорошою морською практикою, яка допомагає здобувати неоціненний досвід. Упевнена – ми зможемо впоратися з усіма труднощами, – ділиться враженнями від перших днів навчання Олександра.

    Найсвіжіше

    Популярне