П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині відкрили меморіальну дошку генерал-поручнику армії УНР Сергію Дядюші

    Меморіальна дошка на честь генерал-поручника Армії УНР Сергія Дядюші прикрасила фасад Хорольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1.
    Про подію розказав телеканал “Центральний”.
    Майбутній видатний український військовий діяч, генерал-поручник Армії УНР народився 150 років тому, у вересні 1870 року у Хоролі. Пройшов шлях від підпоручика до генерал-майора царської армії.

    Події Української революції 1917-21 років змінили життя досвідченого військовика. Сергій Дядюша відстоює цінності IV Універсалу Центральної Ради та з головою поринає у справи українізації військових частин колишньої Російської імперії, опікується розбудовою збройних сил молодої Української держави, захищає її від російської агресії.
    Роман Гловацький, голова Хорольської РДА, заявив:
    “Він багато зробив для підняття УНР. Їхня боротьба разом іще з одним уродженцем Хорольщини Василем Тютюнником залишила величезний вклад для нашого народу. Тому встановлення дошки є відзначенням їхнього вкладу у нашу незалежність, у нашу суверенність”.
    На думку регіонального представника Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області Олега Пустовгара, вшанування пам’яті Сергія Дядюші спростовує фейки російської пропаганди про те, що визвольний рух у 17-21 роках базувався лише на діяльності сільських отаманів.
    “Насправді в армії УНР було дуже багато кадрових військових, які служили в російській імператорській армії і які, коли настав слушний момент, пішли виборювати незалежність України”.
    Відкриття меморіальної дошки, крім історичної місії, має інші, не менш важливі, вважає Олег Пустовгар.
    “Це не лише створення місця пам’яті, а й важливий виховний момент у сенсі патріотичного виховання учнів хорольського краю, у тому числі і учнів цієї школи”.
    Педагоги та учні Хорольської спеціалізованої школи №1 кажуть: для них є почесним, що дошку Сергію Дядюші відкрили саме на їхньому навчальному закладі.
    “Надзвичайно приємно, що саме наш навчальний заклад має відношення до такої поважної постаті, як Сергій Дядюша. Наші діти гордяться тим, що у нас такі земляки. Коли патріотичне виховання стоїть на першому місті наших дітей, ми, звичайно, вдячні долі, що маємо таких земляків і гордимося ними”.

    Найсвіжіше

    Популярне