П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск не визнав одностатевих шлюбів – католицький богослов пояснив чому ЗМІ перекрутили слова понтифіка

    Католицький богослов, завідувач кафедри Українського католицького університету Юрій Підлісний пояснив чому ЗМІ перекрутили висловлювання Папи Франциска і приписали йому схвалення одностатевих шлюбів.
    «Папа Франциск не визнав гомосексуальних шлюбів. Не приписуйте Папі того, що він не говорив!… Закон про цивільні союзи – це не визнання таких союзів шлюбом, ані не прирівняння до шлюбу чоловіка і жінки і тим більше не визнання рівності між гомосексуальними союзами та Таїнством шлюбу», – пояснив він.
    Богослов також припустив звідки беруться кривотлумачення слів Папи.
    «На мою думку, Папа Франциск має дуже виразний душпастирський стиль спілкування, – говорить Підлісний. – Він уникає часто доктринальних моментів у своїх висловлюваннях і текстах. Природно з’являються певні недомовлені моменти і можливість їх «поінтерпретувати». Тому є багато бажаючих позловживати цим. Чи правильний стиль обрав Папа – не мені судити».
    Нагадаємо, цитата Франциска, яка викликала хвилю публікацій у ЗМІ звучить так: «Гомосексуальні особи мають право перебувати в родині, вони є дітьми Божими, мають право до родини. Нікого не можна виключити з родини або зробити його життя нестерпним через це. Те, що ми маємо зробити, це закон про цивільні зв’язки, вони мають право бути захищеними законом. Я бороню це».
    Офіційна доктрина Католицької церкви проголошує у документі «Щодо проєктів можливості юридичного визнання союзів серед гомосексуальних людей» (2003 рік): «Церква вчить, що повага до гомосексуальних людей жодним чином не може призвести до схвалення гомосексуальної поведінки або до юридичного визнання одностатевих союзів. Загальне благо вимагає, щоб закони визнавали, сприяли та захищали шлюбний союз як основу сім’ї, первинну клітину суспільства».
    Апостольська Адгортація Святішого Отця Франциска «Радість Любові» (Amoris Laetitia) наголошує на тому, що для пропозицій зрівняти гомосексуальні стосунки з подружжям «немає жодних підстав для порівнянь чи аналогій, навіть далеких, гомосексуальних стосунків із Божим планом щодо подружжя і родини» (Amoris Laetitia 251).

    Найсвіжіше

    Популярне