П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ розповів золоте правило, для добрих відносин між людьми

    Митрополит Епіфаній розповів якими мають бути відносини між людьми, й нагадав що настанову з цього приводу, Ісуса Христа: «Як хочете, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм» (Лк. 6: 31).
    «Найперше, слід звернути увагу на те, у який спосіб воно сформульоване, а саме: в основу, як джерело наших дій покладене наше ставлення до інших, говорить предстоятель ПЦУ. – Зауважимо: не ставлення інших людей до нас, але наше – до інших людей. Цей момент є дуже важливим і принциповим, бо найчастіше причиною примноження гріхів, ненависті та зла серед людей є застосування принципу удаваної справедливості. Ми чинимо з іншими так, як вони поступають з нами, і якщо роблять щодо нас якусь несправедливість чи зло – чи не вважаємо ми справедливим відповісти кривдникам нашим тим самим? І коли ми відповідаємо на кривду, то ті, хто нас скривдив, почуваються ображеними, а відтак вважать справедливим здійснити відплату, помститися за образу».
    «Саме тому початком і основою «золоте правило» покладає не ставлення інших людей до нас, а нас самих – до інших. Якщо бажаємо, щоби до нас були милосердні, вдячні, терпеливі, щедрі, уважні, люблячі – все це маємо робити у ставленні до інших людей, навіть тоді, коли нічого подібного не маємо у ставленні інших до нас самих», – написав Епіфаній.
    За словами Митрополита Київського, так маємо чинити у стосунках між усіма людьми, як би хотіли, щоб до нас ставились люди. При чому в кожній людині ми маємо бачити своїх братів та сестер, адже маємо єдиного Отця – Бога, Який сотворив усіх нас, Своїх дітей. Добро і благодійність також треба виявляти не лише до добрих і вдячних, але навіть і до негідних, і до ворогів. Бо цим ми наслідуємо милосердя Боже, яке виявляється не за достоїнством, а лише як акт жертовної любові.
    «Тож нехай Господь допоможе нам втілювати всі ці знання у практичному житті, у повсякденних справах, у ставленні до всіх людей, які трапляються нам на життєвому шляху. Ми не можемо змінити весь світ, ми не можемо усіх грішників відвернути від зла чи всеосяжно зупинити дію гріха у світі. Але те, що ми справді можемо і до чого здатний кожен з нас вже сьогодні й зараз – це змінювати самих себе, зробивши «золоте правило» дійсно щоденним правилом власного життя», – підсумував владика Епіфаній.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній прокоментував заборону суду книги «Справа Василя Стуса». Також митрополит Епіфаній здійснив чин освячення хреста на честь воїнів, загиблих за Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне