Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Розпад СРСР вперше очолив рейтинг фактів про Росію ХХ століття, за які соромно росіянам

    Розпад Радянського Союзу вперше очолив список того, що викликає в росіян почуття сорому та гніву при зверненні до історії ХХ століття. Про це свідчать дані опитування, проведеного «Левада-Центром». Таку відповідь вибрали майже половина (49%) респондентів.
    Раніше найбільшу незручність учасників аналогічних досліджень викликав зовсім інший факт, а саме бідність і невлаштованість, яка відрізняє життя “великого народу”, що проживає в “багатій країні”. У грудні 2018 року цю відповідь обрали 61% опитаних, тоді як про розпад СРСР жалкували 45% респондентів.
    Грубість звичаїв, хамство, неповага людей один до одного викликають сором і засмучення у 33% опитаних (попередній показник – 37%), репресії та терор, якими була відзначена політика влади в ХХ столітті, – у 23% респондентів (раніше 21%). Хронічне відставання від Заходу турбує 22% опитаних росіян (в грудні 2018 року про це сказали 24%). За обмежену, некомпетентну, своєкорисливих влада соромно 11% респондентів, тоді як два роки тому це засмучувало 16% учасників дослідження.
    Цікаво, що аналогічні показники масштаби громадського жалю з приводу розпаду СРСР досягали в 1999 році. Але і тоді цю відповідь вибрали 48% учасників опитування, а сором за хронічну бідність і невлаштованість висловили 79% респондентів.

    Найсвіжіше

    Популярне