Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ хочуть «обережно» поховати Лєніна: Він був зрадником якого треба було судити

    Митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв) закликав прибрати тіло Владіміра Лєніна з мавзолею на Червоній площі в Москві і захоронити його. Однак він обмовився, що діяти в цьому питанні потрібно обережно.
    «Я не сумніваюся в тому, що рано чи пізно тіло цієї людини буде поховано. Інша справа, коли це станеться, за яких обставин це станеться», – сказав Іларіон. Він називає Лєніна «зрадником батьківщини» і вважає, що за звичайними законами таку людину слід було б судити, передає Credo.press.
    Одночасно єрарх визнає, що для своїх послідовників Лєнін ще залишається святинею. «А якщо зараз тіло Лєніна буде винесене з мавзолею, то це буде зазіхання на віру тих людей, для яких тіло Лєніна залишається святинею», – вважає він. Іларіон вірить, що поховати його можна буде тільки після того, як комуністична ідеологія піде в минуле.
    Говорячи про саму будівлю мавзолею, архієрей нагадав, що воно залишається пам’ятникою архітектури і її потрібно залишити, а всередині організувати музей масових репресій. Раніше в РПЦ пропонували перетворити мавзолей в релігійний об’єкт: каплицю або церкву.
    Згідно з даними нещодавнього опитування, 40 відсотків опитаних росіян оголосили, що тіло Лєніна треба якомога швидше поховати, ще 17 відсотків вважають, що це потрібно зробити, коли не стане покоління, для якого він все ще дорогий. При цьому п’ята частина респондентів – 22 відсотки – виступили за те, щоб залишити тіло в мавзолеї.
    Спілка архітекторів Росії навість оголосила конкурс ідей на використання мавзолею після поховання Лєніна. Чи не наступного дня архітектори були змушені скасувати конкурс через тиск комуністів.
    Муміфіковане тіло Владіміра Лєніна знаходиться в усипальниці в центрі Москви з 1924 року. Суперечки на тему перепоховання ведуться з 1989 року і до цього дня. Проти того, щоб винести тіло з мавзолею активно виступають комуністи. Наприклад, голова партії «Комуністи Росії» Максім Сурайкін впевнений, що мумія революціонера і засновника СССР зможе пережити РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне