Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Росія посилює тиск на Туреччину через підтримку нею Азербайджану у війні з Вірменією

    Росія раптом згадала про Софію і її статус в ЮНЕСКО та збереженість пам’ятки. Ймовірно таким чином Путін намагається посилити тиск на Туреччину через те, що уряд Ердогана надав підтримку Азербайджану у війні з Вірменією. Загострення невипадково розпочалось одразу після завершення навчань «Кавказ-2020» (згадаймо 2008-й).
    Війна з Україною дозволяє РФ тиснути на Київ, перешкоджаючи зближенню із Заходом, а конфлікт у Нагірному Карабасі – впливати на Вірменію й Азербайджан, перешкоджаючи розвитку всього регіону, послаблюючи обидві країни та зберігаючи їх у сфері свого впливу, конкуруючи при цьому з Туреччиною. Таку думку висловила народний депутат України Соломія Бобровська.
    Тепер МЗС РФ несподівано згадало за собор Святої Софії, як про пам’ятку ЮНЕСКО і як про святиню, яка важлива і для православних християн. Така позиція РФ посилює тиск на Анкару і не вписується в дії Ердогана, який перетворив св. Софію з музею на мечеть, щоб набрати собі рейтингу перед виборами.
    «Ми розраховуємо, що прийняті дії, дозволять офіційній Анкарі забезпечити безперешкодний доступ на об’єкт туристів всіх віросповідань, збереження, творів християнського мистецтва, які знаходяться там», – сказала в четвер (1 жовтня) на брифінгу офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.
    «Ми очікуємо, що виявлені факти та висновки місії, які повинні відвідати Стамбул в жовтні, будуть представлені максимально оперативно і дозволять об’єктивно оцінити стан як самого об’єкта, так і безлічі цінних мозаїк, фресок внутрішнього оздоблення», – зазначила вона.
    За словами Захарової, Росія, визнаючи суверенне право турецької влади щодо цього храму, звертає увагу на те, що управління об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО означає перш за все особливу відповідальність за забезпечення збереження пам’ятки євразійської цивілізації.
    «Ми виходимо з того, що турецькі партнери будуть з повагою ставитися до почуттів православних віруючих усього світу, для яких Свята Софія завжди буде не тільки надбанням світової культури, а й найбільшою християнською святинею, яка знаходиться під захистом світової спільноти і Турецької Республіки», – підкреслила офіційний представник МЗС РФ.
    Таким чином багато питань ще залишаються без відповіді. Зокрема, як далеко зайде російсько-турецьке протистояння і в який момент до конфлікту почнуть долучатися США і Китай? На чиєму боці виступить Іран і де лежить сфера його зацікавленості у цьому конфлікті?
    Майже ніхто із світової спільноти, крім Туреччини, не заявив про підтримку бойових дій, розпочатих (швидше за все) азербайджанською армією. І Україна також обмежилася обережною заявою, уникаючи слів, які можна сприйняти як підтримку азербайджанської операції.
    Якщо Туреччина увійде до конфлікту, це радикально змінить розклад сил. Анкара політично вже діє на боці Баку. Одна з найпотужніших армій НАТО здатна забезпечити таку перевагу сил на фронті, що зробить становище Вірменії близьким до катастрофічного. Цей варіант все ж є малоймовірним – скоріше за все Анкара надаватиме Азербайджану лише обмежену та приховану допомогу.

    Найсвіжіше

    Популярне