Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    «Приклад студентської єдності та співпраці надихає нас», – Епіфаній про Революцію на граніті

    Митрополит Епіфаній згадав про Революцію на Граніті, яка відбулась 30 років тому. Він побажав, щоб приклад студентської єдності та співпраці надихав нас, а Господь дарував нам сили та наснагу відстояти як державну, так і духовну незалежність, яка починається з думок та дій кожного з нас.
    Про це предстоятель ПЦУ написав у соціальній мережі.
    «30 років тому для України безповоротно настав час вибору: стати на шлях виборювання незалежності держави чи надалі лишатися у радянській тюрмі народів. Сьогодні ми дякуємо тим, хто тоді наважився зробити вибір на користь свободи, – молоді, яка не мала для цього офіційних владних повноважень, але продемонструвала неймовірну силу духу. Зокрема, під час студентської акції протесту, яка отримала назву Революція на граніті».
    Митрополит Епіфаній зазначив, що «Площа Жовтневої революції», яка стала епіцентром мирної акції, саме відтоді стала нашим Майданом Незалежності і відтоді це особливе місце, з якого розпочалась вільна від комунізму Україна, об’єднує молодь, усіх патріотів у часи, коли українцям доводиться відстоювати національні інтереси.
    «Завдяки ненасильницькій жертовній акції, голодуванню українських студентів, 16 жовтневих днів 1990 року стали виявом успішного мирного спротиву комуністичній ідеології, несвободі. Їй вже не було місця у юнацьких серцях, що жадали волі та незалежності. Це нестримне бажання, яке перетворилось у чітку ціль – жити у вільній країні, призвело до невідворотних змін, які остаточно заклали вектор демократичного розвитку України», – йдеться у дописі Блаженнійшого.
    Митрополит Київський і всієї України підкреслив, що саме ентузіазм та юнацька ініціатива зрештою унеможливили підписання «оновленого союзного договору», який зробив би вихід України зі складу СРСР утрудненим чи навіть фактично неможливим.
    «17 жовтня Верховна Рада на той час ще УРСР ухвалила постанову про часткове виконання вимог студентів. Це – беззаперечне свідчення, що Україна боролася за свою незалежність і вона не є випадковістю чи просто наслідком розпаду СРСР. Безумовно, не усе, омріяне молодими студентами, було втілене, але чимало наших сучасних перемог стали можливими завдяки Революції на граніті».
    «Нехай приклад студентської єдності та співпраці надихає нас, а Господь дарує нам сили та наснагу відстояти як державну, так і духовну незалежність, яка починається з думок та дій кожного з нас», – побажав предстоятель Помісної української церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне