П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ визнали, що лише репресивно-каральний апарат держави здатний захистити її від розколів

    У Державній Думі Російської Федерації вирішили відкласти перше читання законопроекту «Про внесення змін до Федерального Закону «Про свободу совісті та релігійні об’єднання» у зв’язку з категоричною незгодою з окремими положеннями представників мусульман, юдеїв та буддистів, повідомляє православне інформаційне агентство «Русская лінія» з посиланням на «РІА Новості».
    З іншого боку, в Російській православній церкві позитивно сприйняли всі нововведення. Глава Правового управління Московської патріархії ігуменя Ксенія (Чернега) заявила, що церква повністю підтримує законопроект.
    Вона підкреслила, що «особливо важливі положення про заборону на вихід чи виключення місцевих релігійних організацій, що входять до складу централізованих». Ігуменя наголошує, що ця норма запобігає будь-яким спробам розколу традиційних конфесій, відтак РПЦ підтримує цю норму.
    Для такої заяви потрібна неабияка хоробрість, за яку варто поважати ігуменю Ксенію (Чернегу). Оголосити у ЗМІ, що релігійна організація фактично не вірить у захист Божий від розколів та промисел Божий у питаннях регулювання церковного життя – для цього потрібна неймовірна хоробрість.
    Ігуменя фактично підтвердила, що в РПЦ вважають захист законодавства Російської Федерації куди надійнішим за захист усього «воїнства Небесного».
    Єдине здивування викликає те, що РПЦ після цього продовжує називатись релігійною організацією, церквою. Було б відверто і правильно назватись організацією комерційною або політичною, залежно від того, яка складова ближча керівництву РПЦ.
    Вочевидь, Російська православна церква боїться не самого розколу, а втрати сфер впливу, що пов’язана з ними. Відтак, архієреї можуть сподіватись лише на захист сильної руки Кремля, який обіцяє спробувати зберегти єдність російських православних вдаючись до залякування штрафами, реальними строками ув’язнення та іншими репресивними чи каральними методами.

    Найсвіжіше

    Популярне