П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Ситуація з костелом св.Миколая в Києві: Насправді ще нічого не вирішено

    Настоятель Делегатури Місіонерів-Облатів в Україні о.Павло Вишковський прокоментував рішення уряду збудувати в столиці «Будинок музики» і перенести туди нарешті «органний зал», звільнивши приміщення храму св. Миколая, передає РІСУ.
    «Рішення Кабінету Міністрів щодо розв’язання проблеми з поверненням храму святого Миколая у Києві вселяє в наші серця надію, – сказав він, – Але на мою думку, занадто рано виявляти будь-яку радість стосовно цього рішення Кабміну. Це рішення жодним способом не розв’язує питання власності будівлі костелу святого Миколая чи навіть зміни користувача. Воно також ніяк не бере до уваги позиції парафіян та Місіонерів Облатів Марії Непорочної, які вже 28 років поспіль намагаються повернути цей храм справжнім власникам, тобто римсько-католицькій парафіяльній громаді.
    Для цього було докладено дуже багато зусиль. Обіцянки повернути храм ми чули вже від двох президентів України: від Леоніда Кучми 19 років тому, під час візиту до України св.Івана Павла ІІ, та Віктора Ющенка, який 2005 року видав щодо цього відповідний указ. І ми дуже очікуємо, що це не чергова «гра» перед місцевими виборами, які незабаром відбудуться. Ми сподіваємося, що цю сакральну споруду, яку будували задля того, щоб вона наближала людей до Бога, наші можновладці не використовуватимуть знову для своїх корисливих інтересів. Упродовж трьох років нам обіцяють не повернути храм, а лише передати його у постійне користування. Начебто невеликий відрізок часу, проте для будівлі, про яку ніхто не дбає і яка невпинно руйнується на наших очах, це може мати катастрофічні наслідки.
    Ми щиро вдячні всім, хто допомагає нам у поверненні святині, а також і нашому ординарію, за всі зусилля, яких він докладає, щоби вірним повернули храм св.Миколая. Ми погодились на рішення єпископа-ординарія, як, наприклад, щодо спільного звернення НБОтаКМ і парафії. Попри складність цієї ситуації, ми сподіваємося, що, з Божою допомогою, зацарює історична справедливість і храм повернеться до своїх власників та служитиме тій меті, з якою його було збудовано».
    Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні 16 вересня схвалив будівництво у Києві «Будинку музики» до кінця 2023 року. Сюди має переїхати Національний будинок органної та камерної музики України. До цього часу він користуватиметься костелом св. Миколая спільно з релігійною громадою РКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне