П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Житомирській області знайшли два пам'ятники Лєніну

    Проєкт “Декомунізація.Україна” знайшов два недемонтовані пам’ятники Владіміру Лєніну в Олевському районі Житомирської області. Один розташований у Білокоровичах, інший – у Замисловичах.
    Про це повідомив сайт LB.ua з посиланням на голову проєкту Вадим Позняков.
    За словами голови Білокоровицької ОТГ Сергія Коцура, пам’ятники Лєніну планують переробити в козака і вже запрошували скульптора. Але через вартість робіт зробити козака з Лєніна планують уже наступного року.

    Білокоровичі, Житомирщина. Світлина: телеграм-канал/Декомунізація.Україна

    За словами старости села Замисловичі Лариси Бабич, Лєніна вони вже демонтували давно.
    “Бувають часто випадки, коли місцеві чиновники пишуть відповіді “ми все демонтували”, а по факту пам’ятники як стояли, так і стоять. Зараз ми запросили фотофіксацію місця, де стояв пам’ятник, і якщо їх не демонтували — то після виборів поїдемо на Житомирщину” – розповів LB.ua Позняков.
    Замисловичі, Житомирщина. Світлина: телеграм-канал/Декомунізація.Україна

    Ці пам’ятники Лєніну мають бути демонтовані відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки.”
    Нагадаємо, за даними Одеської обласної держадміністрації, пам’ятники Лєніну донедавна залишалися в п’яти селах області: Виноградівка, Городнє, Залізничне, Калчева Болградського району, а також у Первомайському Захарівського району. Зараз залишився лише пам’ятник в селі Калчева, при цьому сільський голова подав у відставку через невиконання закону і кримінальну відповідальність.
    Нагадаємо, практика перероблення пам’ятників, які підлягають декомунізації, не нова. Наприклад, у селі Залізничне в Болградському районі Одеської області вирішили підійти з креативом до вирішення даного питання. На сесії сільської ради було прийнято рішення про перетворення пам’ятника Лєніну в пам’ятник болгарському переселенцю. А в селі Холмське Арцизького району за останні кілька років пам’ятник Карлу Марксу ставав і Христо Ботєв, і пам’ятником невідомо кому.
    Нагадаємо, «Лєнінопад» в Україні почався 30 років тому. Повалення пам’ятників Лєніну в Україні відбулось у чотири етапи. Упродовж 1990-х на Галичині та Волині демонтували понад 2000 скульптур, на рубежі 1990–2000-х у західних і центральних областях — понад 600, у 2005—2008 роках переважно у центральних областях — понад 600, у 2013—2014 — 552.

    Найсвіжіше

    Популярне