П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Слідчий комітет Росії буде боротися з «фальсифікацією історії»

    Кримінальними справами з фальсифікації історії і реабілітації нацизму буде займатися окрема структура в Слідчому комітеті (СК), повідомляє РБК з посиланням на сайт відомства.
    «Робота цього підрозділу буде спрямована не тільки на встановлення винних у скоєнні злочинів у роки війни і реалізацію таким чином принципу невідворотності покарання, а й запобігання спотворення історичних фактів», – повідомили в СК.
    Новий відділ буде працювати в складі управління з розслідування злочинів минулих років, який входить до Головного слідчого управління Слідчого комітету.
    Ст. 354.1 «Реабілітація нацизму» з’явилася в Кримінальному кодексі РФ 5 травня 2014 року. Вона передбачає покарання за «заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу,… схвалення злочинів, встановлених зазначеним вироком, а також за публічне поширення завідомо неправдивих відомостей про діяльність СРСР в роки Другої світової війни».
    Санкції за нею для громадян – штраф до 300 тис. руб. або позбавлення волі на строк до трьох років. Для посадових осіб максимальна сума штрафу підвищена до 500 тис. руб., а максимальний термін ув’язнення – до п’яти років.
    Перша справа за цією статтею була заведена в травні 2015 року в Астраханській області стосовно 16-річного підлітка. Він розмістив на своїй сторінці в соціальних мережах фотографію німецьких солдатів часів Другої світової війни і залишив під знімком коментар, в якому в позитивному ключі висловився про вторгнення Німеччини в Польщу 1 вересня 1939 року.
    Влітку 2020 року Слідчий комітет порушив кримінальні справи про реабілітацію нацизму в зв’язку з публікацією фотографій нацистів під час онлайн-акції всеросійського руху «Бессмертньій полк». «Подібні дії мають на меті схвалення злочинів нацистського режиму, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі», – повідомили тоді в СК.
    Президент Володимир Путін неодноразово виступав проти «спроб фальсифікації історії». 23 лютого 2020 року він підтвердив, що Росія буде боротися зі спробами спотворити правду про її ролі у Другій світовій війні.
    Європарламент і країни Прибалтики неодноразово звинувачували Росію у фальсифікації історії Другої світової війни. Європейські депутати, зокрема, зажадали від Москви «не відбілювати» «злочини режиму СРСР», а Варшава заявила, що пакт Молотова – Ріббентропа став передумовою для початку війни і прикриттям для розділу країни. Балтійські країни звинувачували Москву в запереченні анексії і виправдовування політики розділу сфер впливу і насильства з боку тоталітарних режимів.

    Найсвіжіше

    Популярне