Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Відповідальність за злочини священиків «УПЦ МП» в Криму несе її предстоятель Онуфрій – митрополит ПЦУ Климент

    Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар РПЦвУ (так звана «УПЦ МП») має угоду з керівництвом Чорноморського флоту РФ, а очільник так званої «УПЦ МП» митрополит Онуфрій несе пряму відповідальність за участь священників його церкви в окупації Криму Росією.
    Про це митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви УкраїниКлимент повідомив у програмі «Питання національної безпеки».
    Він назвав російською провокацією візит до підконтрольної території України та висвячення синодом РПЦвУ у сан єпископа благочинного монастирів Криму, архімандрита Калинника (в миру Костянтин Чернишов), який брав участь у діяльності «Самооборони Криму» та окупації півострова в лютому-березні 2014 року.

    Єпископ Бахчисарайський УПЦ МП Калинник (Чернишов) Фото: Facebook Євстратій Зоря

    «Що стосується Калинника – це була професійна провокація, яка російській стороні вдалася. Якщо згадати час, коли його висвячували на єпископа, він якраз співпав із приїздом в Україну пана Помпео (Майк Помпео, державний секретар США – ред.). Якби цього Калинника не допустили в Україну, то російська сторона розкричала на весь світ, що порушується релігійне право бідної московської церкви в Україні. Впустили – запобігли скандалу, але маємо результат – висвята цього священнослужителя на єпископа», – сказав Климент.
    Він додав, що священиків, які дієво підтримали окупацію у 2014 році, в Криму багато. Також, за словами Климента, він має документальні підтвердження укладеної між митрополитом Симферопольским і Кримським РПЦвУ Лазарем та Чорноморським флотом РФ угоди.
    «Між митрополитом Лазарем і керівництвом Чорноморського флоту підписано угоду. Цю угоду ми дістали на судовому процесі, коли в Сімферополі судилися за церкву в Перевальному, яка відійшла священнослужителям Московського патріархату. Ця угода в нас є. Копія цієї угоди знаходиться на території України. Але, на превеликий жаль, ця тема замовчується. Українська влада цю тему ігнорує, і…  (РПЦвУ – ред.) цим користується», – сказав Климент.
    Коментуючи публікацію «Вежливые батюшки» видання «Медуза» про участь Російської православної церкви (РПЦ) у подіях 2014 року в Криму, митрополит Климент наголосив, що відповідальність за участь священників так званої УПЦ МП, яка підпорядкована РПЦ, у злочинах окупації несе особисто предстоятель УПЦ МП Онуфрій.
    «Митрополит Онуфрій повинен розуміти, що він як глава церкви несе відповідальність за ті злочини, в яких беруть участь священнослужителі його церкви. Якщо він не хоче, щоб ця інформація була оприлюднена – а він як керівник не хоче, бо йому весь час треба доказувати, що він є представник української церкви, який ніякого відношення не має до РПЦ і до того, що відбувається в Криму. Та він як керівник церкви дає відповідні доручення і Лазарю, і Платону (митрополит Феодосійський и Керченський  УПЦ МП – ред.), і всім тим нововисвяченим єпископам, які знаходяться там. І хай митрополит Онуфрій дасть оцінку діям своїх підлеглих на території Криму – ось це цікаво, яка його позиція!» – заявив митрополит Климент.

    Найсвіжіше

    Популярне