Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Намісник Святогірської лаври, де РПЦвУ проведе форум «Люди миру», вважає, що війну почала Україна

    Намісник Святогірської лаври Арсеній (Яковенко), де РПЦвУ 21 вересня 2020 р. планує проведення форуму «Люди миру», вважає, що війну «почали Збройні Сили України». Також він вважає війну «громадянською».

    «За вказівкою Турчинова (спікер парламенту України, в. о. президента України навесні 2014 року, з грудня 2014 секретар Ради національної безпеки і оборони України. — ред.) сюди прийшли війська і почали бомбити Слов’янськ, говорили, що це Росія бомбардує. Я бачив українські гаубиці, „Урагани“, які стріляли по Слов’янську», — заявив у 2018 служитель московського патріархату.

    «Депутати Верховної Ради кажуть:«Ви говорите неправду. Це були переодягнені росіяни». Я свою «брехню» скажу і на Страшному суді … Тепер, коли конфлікт дійшов уже до такої міри, то йде обстріл з двох сторін. А почався він із Слов’янська, з волі Турчинова, влітку 2014 року», — впевнений митрополит РПЦвУ.

    В інтерв’ю DW у кінці 2019 він прямо назвав російсько-українську війну «внутрішнім конфліктом» і «громадянською війною». На запитання чи втручається у війну Росія митрополит Арсеній відповів: «А я не збираюсь нічого думати, а може це Росія, а може Америка, а може це Ізраїль, або Германія…звідки я знаю хто там і що дає. Як я можу казати…».

    Варто зазначити, що у Святогірській лаврі, де намісником є вищезгаданий Арсеній (Яковенко) переховувались терористи Гіркіна із так званої «Російської Православної армії». Сам Ігорь Гіркін розказувавяк ченці цієї лаври були його охоронцями. Таким чином у 2014 році проросійські бойовики на Донбасі освячували свої прапори в храмах і були впевнені в підтримці Святогірської лаври РПЦвУ під проводом Арсенія.

    Така риторика гармонійно вписується у слова спікера проєкту «Люди миру», протоієрея РПЦвУ Миколая Данилевича.  Він заявив, що «у нас немає конфлікту з Росією» і висловив сподівання на те, що у майбутньому українці перестануть бути антиросійськими, бо «від цього страждають обидва народи». Тепер цей персонаж, який говорить такі капітуляційні заяви, розказує про примирення на Сході України із бандформуваннями так званих «Л/ДНР».

    Нагадаємо, на презентацію проєкту РПЦвУ «Люди миру» прийшли тільки проросійські канали, зокрема «ZIK», «NewsOne» та «112 Україна». Зараз українська філія Московського патріархату намагається приватизувати слово «мир» і загалом миротворчий напрямок, для того, щоб можна було маніпулювати: «Хто за Московський патріархат – той за мир, а хто проти РПЦвУ той проти миру в Україні». Зрозуміло, що фінансує цю «миротворчу»діяльність нардеп-диякон Вадим Новінський, який згідно канонів церкви має зректись депутатського мандата.

    Ні для кого не секрет яка миротворчість є в Криму від «УПЦ МП». Там вони освячують зброю, кораблі та ракетні установки військовослужбовців Російських ЗС і благословляють їх на «ратну службу батьківщині», тобто Росії. Звісно що українські пам’ятні дати для них, як і для Онуфрія це пуста і не варта уваги формальність. Проте такі факти і навіть пряма допомога не заважають цій структурі розповідати про мир і дружбу з РФ, навіть більше. В УПЦ МП після відходу Порошенка набирає обертів і починає працювати над поверненням капеланів Московського патріархату до душпастирства в ЗСУ. Першою сходинкою стало створення в РПЦвУ відділу, що займатиметься підготовкою «козацьких військових священників».

    Найсвіжіше

    Популярне