Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Я хотів би торкнутися теми Донбасу і Криму»: Хлопець зі Слов'янська став молодіжним делегатом України в ООН

    Молодь України на ювілейній 75-тій Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку в 2020 році представлятимуть двоє хлопців – Артур Агеєв та Дмитро Томенко. Артур – переселенець з Горлівки, зараз проживає в Слов’янську.
    Фонд сім’ї Богдана Гаврилишина спільно з Міністерством закордонних справ України і Міністерством молоді та спорту України обрали Молодіжних делегатів України до ООН 2020-2021. Двоє хлопців вже цієї осені представлять українську молодь на ювілейному 75-му засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку.
    Перші молодіжні делегати від нашої держави взяли участь ще у 69-му засіданні Генеральної асамблеї ООН, що відбулося у 2014 році. Це стало можливим завдяки Благодійному фонду Богдана Гаврилишина, а після смерті мецената – завдяки підтримці Фонду родини Богдана Гаврилишина.
    Статус молодіжного делегата ООН передбачає участь у Молодіжному форумі ЕКОСОР (штаб-квартира ООН, м. Нью-Йорк); сприяння розвитку програми на національному рівні; взаємодію з молоддю шляхом волонтерства та участі в молодіжних форумах, конференціях, фестивалях тощо; зустрічі з зацікавленими сторонами та посадовими особами; розробку молодіжних цільових програм. Тож конкурс на здобуття почесного статусу значний, у ньому враховується досвід делегатів.
    У цьому році конкурс на програму «Молодіжний делегат України в ООН 2020 – 2021» став рекордним за кількістю бажаючих представляти українську молодь на міжнародній арені. Було отримано 226 заявок, тобто конкурс склав 113 осіб на одне місце.
    Артур Агеєв — член Національної молодіжної ради України, мультиплікатор Євродеск, Посол Європейської молоді в Україні країн Східного партнерства та асоційований член громадської організації «Асоціація випускників стажувань в інституціях ЄС “Брюссельське коло”».

    Світлина: “Восточный вариант”

    У 2014 році переїхав до Слов’янська через війну на Сході України. Нині працює там у відокремленому підрозділі німецької неурядової організації на посаді проєктного менеджера з питань політичної партисипації та міжнародного обміну.
    Цього року програма «Молодіжний делегат України до ООН» проходитиме в онлайн-режимі. Новий формат обрані делегати вважають ще успішнішим способом участі у форумах, конференціях чи фестивалях, адже це якраз створює рівні можливості для усіх.
    На виступ у кожного буде по півтори хвилини, українські делегати над ним ще працюють, але планують порушити питання Донбасу й Криму. Передбачені також консультації з Міністерством молоді та спорту, Міністерством закордонних справ, які мають допомогти якнайкраще представити світу позицію української молодіжної спільноти. Адже, як зазначив Артур Агеєв, «ці три хвилини — не для нас, а для української молоді, щоб вона висловилася на Генасамблеї».
    Делегати України планують працювати над освітніми проєктами спільно. «Хоч способи реалізації цілі дещо відрізняються, але якщо взяти до прикладу угоди про співробітництво між університетами, які ми підпишемо, потрібні ще будуть і сервіси, де шукати ці можливості. Мені здається, що в команді ми набагато швидше й краще це зробимо, охопимо більшу кількість людей», — вважає Артур Агеєв.
    Шанси на реалізацію, схоже, справді досить високі, адже делегати мають також значний досвід участі у міжнародних обмінах та ініціативах.
    У 2019 році Артур з відзнакою закінчив магістратуру в Донбаському державному педагогічному університеті (перекладач німецької та англійської мов). Він брав участь у різних міжнародних молодіжних проектах, був членом журі премії Social Art 2019, де свої роботи демонстрували художники з 65 країн світу. Багато років займався бальними танцями і перемагав на змаганнях. Крім того, хлопець співає і є лауреатом обласних та міжнародних конкурсів, має музичну освіту. Артур працював асистентом та синхронним перекладачем для довгострокових спостерігачів Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.
    Світлина: “Восточный вариант”

    Найсвіжіше

    Популярне