Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл привітав Лукашенка з днем народження і натякнув на «особливу» роль БПЦ

    Патріарх Кіріл (Гундяєв) привітав Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка з днем народження. Привітання оприлюднене на офіційному сайті Московської Патріархії.
    До слів привітання очільник РПЦ висловив переконання, що «подальший розвиток взаємодії Церкви з державними структурами та всіма здоровими силами суспільства буде сприяти духовному та патріотичному вихованню жителів Білорусі», – зазначив Патріарх Кіріл (Гундяєв).
    Під час читання слів першоієрарха російського православ’я у пам’яті сплила схожа риторика РПЦ та РПЦвУ (УПЦ МП) наприкінці Революції Гідності в Україні.
    В ті часи, РПЦ та РПЦвУ також висловлювали свою підтримку тогочасному Президенту України Віктору Януковичу і наголошували на необхідності об’єднання «здорових сил суспільства».
    Зокрема, в січні 2014 року Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь) сказав Януковичу: «Сьогодні Ви несете важкий хрест і Церква з Вами сьогодні до кінця».
    Сьогодні, складається враження, що Патріарх Кіріл (Гундяєв) сказав Лукашенку те ж саме, лише іншими словами. На Білоруську православну церкву, яка є екзархатом РПЦ в Білорусі, він покладає місію підтримки чинної влади Республіки.
    З огляду на вказане, можна остаточно переконатись в тому, що причиною звільнення з посади Патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Павла (Пономарьова) стали його слова на підтримку білоруських мітингувальників.
    Відтак, в ці дні Кремль і РПЦ стали одним фронтом на підтримку Лукашенка і об’єднують сили для придушення масових протестів у Білорусі.
    В Україну Росія не встигла відрядити військовий контингент для захисту Януковича, відтак це скінчилось анексією Криму і агресією в Донецькій та Луганській областях. Але в Білорусі перспектива введення силових структур РФ на її територію для захисту нинішнього режиму стає все більш очевидною.

    Найсвіжіше

    Популярне