Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На 102 році життя помер легендарний український інженер-винахідник Борис Патон

    19 серпня помер видатний українець – інженер, викладач, винахідник, науковець, академік і Герой України Борис Євгенович Патон. У листопаді минулого року йому виповнився 101 рік.
    Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на Раду національної безпеки і оборони України.
    У РНБО зазначили, що зараз формується державна комісія з поховання, яка вирішуватиме основні питання церемонії.
    Свої співчуття в соцмережах висловив президент України Володимир Зеленський: «Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі. Вічна пам’ять!».
    Назадовго до смерті Бориса Патона госпіталізували в Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова. Перед тим, він також знаходився на лікуванні і близько тижня провів у реанімації.
    Легендарного вченого планують поховати на Байковому кладовищі. Прощання з ним відбудеться, найімовірніше, в суботу 22 серпня.
    Герой України Борис Патон, який з 1962 року по 2020 рік безперервно очолював Національну академію наук України, запам’ятався своїми численними висловами та настановами, які вражають глибиною думки і патріотизмом.
    Зокрема, окупацію кримського півострову Російською Федерацією він описав так: «Анексію Криму я сприйняв з болем і як громадянин, і як вчений, адже наша країна позбулася однієї з найважливіших частин своєї території. У той же час постраждала і наша Академія, оскільки в Криму є ряд важливих академічних організацій, які плідно працювали».
    Про віру в Бога він говорив: «Релігійні уявлення полягають у тому, що світ утворено надприродною божественною силою. Паралельне співіснування цих світоглядів (атеїзму та релігії – ред.), на мою думку, було та є невід’ємним і важливим чинником розвитку цивілізації. Головне тут — запобігати проявам так званого войовничого атеїзму та клерикалізму. Кожна людина має право на власний вільний вибір».
    Повідомляється, що Національну академію наук України протягом перехідного періоду до виборів нового президента, очолить колишній секретар РНБО Володимир Горбулін.

    Найсвіжіше

    Популярне