Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Московський священник РПЦ сміливо засудив агресію Росії проти України

    Клірик Російської православної церкви викладач Московської духовної академії і семінарії Феодор Людоговскій на власній сторінці у Facebook оприлюднив відкритого листа адресованого патріарху Кірілу (Гундяєву). Про це пише «Ахилла».
    Священник пише: «Ваше Святосте! Звертаюсь до Вас з проханням. Мова йде про Білорусь. Сьогодні О.Г.Лукашенко звернувся до Президента Російської Федерації з проханням про допомогу. 2014 рік був зовсім недавно і всі ми добре знаємо, чим обернулась російська «миротворчість» і «допомога» в Криму і на Донбасі. Немає ніяких гарантій, що цей сюжет не повториться зараз в Білорусі».
    Досить хоробрі слова російського священника, який не побоявся назвати речі своїми іменами.
    Клірик окреслив своє прохання наступним чином: «Ваша Святосте! Прошу Вас звернутись до В.В.Путіна із застереженням. Російська Федерації і її війська (будь то регулярні війська чи «відпускники») ні під яким приводом не повинні втручатись в події на території Республіки Білорусь. Тим більше, на боці А.Г.Лукашенка, який втратив довіру свого народу і який вчинив протягом останніх днів тяжкі злочини проти громадян Білорусі».
    Сам факт такого звернення заслуговує на увагу та неабияку повагу. Стає зрозуміло, що в Росії є адекватні люди, які тверезо оцінюють ситуацію і засуджують агресивні дії російської влади. Відтак, лишається надія на те, що через деякий час Україна може повернути контроль над своїми територіями і розпочнеться мирне співіснування з усіма сусідами.
    З іншого боку, відкритий лист священника Феодора Людоговского може дорого вартувати самому автору звернення. Оскільки в РПЦ, протягом останнього часу, досить поширено введена практика забороняти в служінні кліриків, які своїми заявами ставлять під сумнів політику Кремля та/або РПЦ.

    Священник Феодор Людоговскій
    Фото: pravmir.ru

    Варто зазначити, що священник Феодор Людоговскій – корінний москвич. З 2002 року – науковий співробітник інституту слов’янознавства Російської академії наук, викладач церковнослов’янської мови в Московській духовній академії і семінарії. У 2008 році рукоположений в сан пресвітера.

    Найсвіжіше

    Популярне