Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Лєнінопад» в Україні почався 30 років тому

    У серпні 1990 року в Тернополі демонтували пам’ятник Леніну. Саме тоді рух зі знесення пам’ятників охопив західні області.
    У день демонтажу пам’ятника до Тернополя прибув з Києва заступник міністра МВС УРСР генерал Бердов, який намагався погрозами не допустити зняття пам’ятника. Але це йому не вдалося. На його місці відкрили пам’ятник князеві Данилові Галицькому, повідомляє видання “Тернополяни”.
    Зараз на місці Леніна стоїть пам’ятник князеві Данилові Галицькому. Скріншот відео “4tv”

    Того ж року пам’ятники Леніну демонтували у Коломиї, Надвірній, Бориславі, Дрогобичі, Львові й інших містах Галичини.

    Тернопільський канал 4tv зібрав свідчення очевидців тих подій.

    Станом на липень 1990 в Українській РСР пам’ятники В.І.Леніну стояли майже в усіх українських містах, містечках, селах, на заводах, підприємствах, у школах і військових частинах. Такого пам’ятника не мали лише три районних центри УРСР: Іршава Закарпатської області, Стара Вижівка Волинської області та Шумськ Тернопільської області.
    За інформацією “Декомунізація.Україна” на сьогоднішній день пам’ятники Леніна лишились у селі Васьківчики, Хмельниччина, у санаторії “Сосновий Бір” у Зіньківському районі Полтавської області. Невідома доля памятника у Краматорську на території підприємства НКМЗ.
    Нещодавно Духовний фронт України повідомив про демонтаж одного з одного з останніх Ленінів у Болградському районі на Одещині.

    Найсвіжіше

    Популярне