Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Прикордонники на Одещині відзначили шосту річницю виходу із «Довжанського котла»

    На Одещині пройшли заходи з нагоди відзначення шостої річниці виходу 5 мотоманевреної групи із «Довжанського котла».
    У серпні 2014 року усі 12 прикордонників з Ізмаїльського прикордонного загону, що входили до цієї групи, повернулись до Ізмаїла живими, двоє з них дістали поранення.
    На жаль, повернутися живим із того запеклого бою довелося не усім. Прикордонники іншого загону на Одещині, Білгород-Дністровського, 7 серпня вшанували пам’ять трагічно полеглого військовослужбовця сержанта Кислицького Олега Володимировича.

    Світлина: сторінка Білгород-Дністровського Прикордонного Загону у Facebook

    24 червня 2014 року Олег разом із своїми товаришами з мобільної прикордонної застави «Білгород – Дністровський» вирушив на ділянку Східного регіонального управління аби відстоювати кордони та честь своєї держави.
    6 серпня 2014 року після закінчення 22-денної героїчної оборони державного кордону прикордонники та військовослужбовці ЗС України здійснили організований прорив із оточення в районі пункту пропуску «Довжанський». Під час виходу колона зведеного підрозділу була піддана масованому артилерійському обстрілу. Під час перевірки особового складу стало відомо, що сержант Олег Кислицький відсутній. Довгий період військовослужбовця вважали таким, що зниклий безвісті. Тіло полеглого солдата було знайдено в селищі Нижній Нагольчик.
    сторінка Білгород-Дністровського Прикордонного Загону у Facebook

    На честь героя-прикордонника в рідному селі Молога, що на Одещині, відкрито меморіальну дошку. У 2016 році ім’я воїна увічнене на стелі загиблим прикордонникам, що знаходиться на території Білгород-Дністровського прикордонного загону.
    Указом Президента України сержант Олег Кислицький нагороджений орденом «За мужності»(посмертно).
    Архівне фото 2014 року. Джерело: сторінка Ізмаїльського прикордонного загону у Facebook

    Нагадаємо, 6 років тому прикордонні підрозділи та пункти пропуску на Луганщині та Донеччині щодня піддавалися безперервним обстрілам та атакам терористів. Контроль над кордоном намагалось повернути створене для цього угруповання «Кордон», до складу якого входила 5 мотоманеврена група. Його завданням було повернути контроль на напрямку населених пунктів Бірюкове-Довжанське-Свердловськ. Проте, майже всі шляхи до Бірюкового та пункту пропуску «Довжанський» були захоплені терористами. Прибувши на місце через одну вільну дорогу, яка залишилась на той момент, прикордонники опинилися в оточенні.
    Світлина: сторінка Ізмаїльського прикордонного загону у Facebook

    Противник обстрілював позиції із гранатометів, а потім із мінометів, важкої артилерії та «градів». Більшість обстрілів здійснювалася з території Росії. Проте, прикордонники спільно з десантниками увійшли у пункт пропуску «Довжанський» та обороняли кордон, доки це було можливо.
    Під час цих боїв воїни боронили позиції 22 нескінченних тяжких дні, а прорив з оточення тривав три доби.
    Непоправні втрати Державна прикордонна служба понесла з 10 по 12 липня, коли загинуло 10 прикордонників. Не менш тяжким був період з 16 липня по 7 серпня. Тоді в тяжких боях загинуло 25 прикордонників: Микола Постольний, Максим Закопайло, Григорій Горчак, Сергій Киричук, Олександр Дзюбелюк, Володимир Блажко, Віктор Соколовський, Павло Дмитренко, Юрій Філіпповський, Сергій Гулюк, Олег Паршутін, Ростислав Чурноморченко, Олександр Басак, Михайло Кабак, Віктор Діхтієвський, Олег Кислицький, Віталій Птіцин, Ігор Присяжнюк, Сергій Лифар, Микола Антипов, Сергій Бойко, Олександр Заєць, Андрій Матвієнко, Євген Колісніченко, Віктор Кумановський. Усі вони мужньо та самовіддано, до останнього подиху боронили рідну землю.
    Світлина: сторінка Ізмаїльського прикордонного загону у Facebook

    Під час цих подій десятки охоронців дістали поранення, а ще 5 військовослужбовців прикордонного відомства зникли безвісти. Серед них – солдати Сергій Мелешко, Олександр Савченко, Олександр Овчарик, старший солдат Дмитро Ушкалов та молодший сержант Олександр Топал. Вони зникли 6 серпня 2014 року, рухаючись у складі зведеної колони Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, що обстрілювалася російськими найманцями.
    Більше про операцію “Кордон” у 2014 року – в публікації на сторінці Ізмаїльського прикордонного загону у Facebook.
    Джерело: сторінка Ізмаїльського прикордонного загону у Facebook та сторінка Білгород-Дністровського Прикордонного Загону у Facebook

    Найсвіжіше

    Популярне