Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Затримання російських найманців в Білорусії. Чого очікувати від Кремля?

    Державний секретар Радбезу Білорусії Андрій Равков повідомив, що затримані в Мінську громадяни Російської Федерації підозрюються в підготовці терактів, порушено кримінальну справу.
    Про це повідомляє «Эхо Москвы».
    Равков заявив, що, на даний час, співробітники силових структур здійснюють пошук близько 200 бойовиків, які перебувають на території Білорусії.
    Напередодні білоруські ЗМІ повідомили про затримання у Мінську 32 бійців приватної військової компанії «Вагнер», ще один був спійманий на півдні держави. Інформацію підтвердив глава КДБ Білорусії Валерій Вакульчик.
    Оглядач Матвій Ганапольський в коментарі «Эху Москвы» відзначив, що постає питання – а за кого вони прийшли воювати і що дестабілізувати?
    «Варіант перший – вони послані Путіним для підтримки Лукашенко. Але у такому разі, опозиція з подвоєною силою буде кричати про диктатора, який готовий вбити опозицію заради вічного правління», – зазначив Ганапольський, – «Втім, якби це було так, то чому їх затримали правоохоронці Лукашенка?».
    «Дургий варіант – вони прибули для зміщення Лукашенка. Як колись в Кабулі – переодягнуті зелені чоловічки «захоплюють» Лукашенка і ставлять замість нього «кризового менеджера», з яким вже досягнуті домовленості. Однак, такої спецоперації Путіну Захід вже не пробачить», – вважає оглядач.
    «Наступний варіант – вони прибули з роллю запобігти появи в Білорусі «революціонерів» з України, Грузії та інших «любителів майданів». Але, такий варіант повинен би бути узгоджений з Лукашенко, тоді не було б такого гучного арешту бойовиків», – озвучив точку зору Матвій Ганапольський.
    Публіцист вважає, що якою б не була мета діяльності «вагнерівців» в Білорусії, очевидний факт прямого втручання Москви у вибори сусідньої держави. І хто б не став президентом Білорусії, ця історія матиме негативні наслідки для Путіна.
    Роспропагандисти теж відреагували на арешти бойовиків.
    Канал російського православного олігарха «Царьград» побачив в ситуації «загрозу» для Росії.
    Військовий кореспондент Алєксандр Коц пояснив, що заступник Ради нацбезпеки і оборони України Сергій Кривонос пропонує розглянути подання запиту на видачу Києву тих затриманих, у яких є громадянство України. Свою пропозицію генерал Кривонос адресував Міністерству закордонних справ України.
    Журналістка Юлія Вітязєва підтримала свого колегу по пропагандистському цеху, і відзначила: «Ну починається. Виходить тепер всі громадяни України, які є в базі «Миротворця» під час перебування в Республіці Білорусь мають шанси бути виданими Україні?».
    Занепокоєння росіян викликав і той факт, що Мінськ має намір залучити до слідства представника України. Як зазначив держсекретар Радбезу Білорусії Андрій Равков, дехто із затриманих бойовиків були раніше помічені на Донбасі.
    Про екстрадицію до України затриманих бойовиків вже заговорили в МЗС та СБУ. Але, за словами російського адвоката Марка Фейгіна, Аляксандр Лукашенко не віддасть Україні затриманих в Білорусі «вагнерівців» – вони йому потрібні для торгівлі з Кремлем за власну безпеку.
    «Лукашенко – не самогубець. Затримані йому потрібні в мінську, щоб торгуватися з Кремлем за свою безпеку і щодо наслідків виборів 9 серпня. Це питання політичне, а не правове, для Лукашенка затримані є заручниками і елементом торгів з Путіним. Якщо він передасть затриманих Україні – це буде ворожим кроком. Тому що мало того, що ці люди здійснюють злочини, вони є носіями інформації», – сказав Фейгін в ефірі 4 каналу.
    У підсумку бачимо, що Кремль дедалі активніше використовує бойовиків ПВК «Вагнер» за кордоном, особливо в близькому зарубіжжі. Крапку в цій історії, вочевидь, ставити ще зарано. Хочеться вірити, що влада Білорусії у повній мірі усвідомить всю загрозу, яка надходить від агресивного сусіда і перестане тішити себе ілюзіями про союз та дружбу з Кремлем.

    Найсвіжіше

    Популярне