Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Розслідування: чотири єпископи РПЦвУ можуть бути причетні до антиукраїнської діяльності

    Журналісти «Слідства.Інфо» під час створення публічного реєстру «Золото церкви» дослідили публічні виступи представників вищого духовенства РПЦ в Україні та виокремили чотирьох єпископів, які можуть бути причетні до антиукраїнської діяльності.
    Митрополит Платон і російські ракети
    Митрополит Феодосійський і Керченський Російської православної церкви в Україні Платон (Володимир Удовенко) протягом тривалого часу служив і керував єпархією в Аргентині та Південній Америці. У 2012 році його призначили керівником новоствореної Керченської єпархії.
    Взимку 2017-го в анексованій Феодосії російські війська розгорнули новітні зенітно-ракетні комплекси великого й середнього радіусу дії С-400 «Тріумф». На офіційну церемонію прийшов і митрополит Платон. Разом із помічниками він здійснив релігійний обряд, обійшовши ракети зі святою водою та кадилом.
    Журналісти не знайшли публічної реакції чи засудження дій митрополита Платона з боку духовенства РПЦ в Україні.
    Єпископ Каліник із медаллю «За защиту Крыма»
    Єпископ Бахчисарайський РПЦвУ Каліник (Костянтин Чернишов) народився в Євпаторії. Вчився в Національному університеті внутрішніх справ у Харкові, але потім вирішив присвятити своє життя служінню церкви, відтак став священником.
    У грудні 2019-го року Каліника призначили єпископом Бахчисарайським РПЦ в Україні, хоча його прямо звинувачували у співпраці з анексованою владою Криму та  пособництві російським окупаційним військам.
    За даними архієпископа Кримського Православної церкви України Климента, під час анексії півострова бахчисарайський храм Каліника використовувався як, фактично, військова база для окупаційних військ. Там зберігалися зброя, особисті речі та продукти.

    Фото: Слідство.Інфо

    Після анексії Каліник отримав нагороди й подяки за свою участь у подіях весни 2014-го року. На сайті Кримської єпархії РПЦвУ опубліковано фотозвіт за травень 2014 року, де Каліник отримує нагороди від так званого «народного ополчення». На грудях у священнослужителя  георгіївська стрічка та медаль. Журналісти “Слідство.Інфо” припускають, що це медаль «За защиту Крыма», якою російська влада нагороджувала пособників анексії.
    Митрополит Лазар і «русский мир»
    Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Ростислав Швець) є одним із найбільш впливових священнослужителів Російської православної церкви в Україні. Кримською єпархією владика керує майже тридцять років, також він очолює Таврійську духовну семінарію.
    У липні 2017 року, в День військово-морського флоту Російської Федерації, митрополит Лазар благословив Чорноморський флот РФ, який базується в анексованому Севастополі. Під час виступу він використовував російську пропагандистську риторику, зокрема, про «русский мир».

    — Сьогодні всі кораблі Чорноморського флоту благословенні тієї правицею, яка насадила віру Христову в нашому «русском мире». Більш ніж 300 років наш славний флот перемагає під Андріївським прапором, — цитує митрополита Лазара “Слідство.Інфо” з посиланням на «РИА Новости».
    За російського видання, митрополит разом із командуванням російського флоту взяв участь у параді кораблів, обійшовши їх на адміральському катері.
    Митрополит Митрофан в оточенні бойовиків
    Митрополит Луганський і Алчевський Митрофан (Михайло Юрчук) очолює відділ зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви в Україні. Попри це, владика регулярно виступає з антиукраїнською риторикою.
    У травні 2014-го року, в розпал захоплення Донбасу бойовиками, закликав «не ігнорувати» результати референдуму про створення так званої «Луганської народної республіки».
    — Церква завжди була і залишається поза політикою. А то волевиявлення, яке люди висловили на референдумі, я думаю, що з цим потрібно рахуватися, це ігнорувати не можна, — сказав владика Митрофан в інтерв’ю «portall.tv».
    Сам митрополит регулярно фотографувався з колишнім очільником так званої «ЛНР» Ігорем Плотницьким та відвідував заходи, які організовували бойовики. Зокрема, у листопаді 2016 року Митрофан брав участь у освяченні пам’ятного знаку Олександру Невському в окупованому Луганську. На знаку було написано: «Если кто с мечом к нам войдёт — от меча и погибнет! На том стоит и стоять будет русская земля».
    Фото: © Информационное агентство «Новороссия»

    Міністерство культури України публічно засудило дії митрополита Митрофана, звинувативши його в антиукраїнській та сепаратистській діяльності.
    Попри те, що вищезгадані священнослужителі РПЦ в Україні публічно виступали з антиукраїнською риторикою, журналісти не змогли знайти підтверджень того, що українські правоохоронні органи якось реагували на їх дії. Керівництво Служби безпеки України у відповіді на інформаційний запит “Слідство.Інфо” відмовилося повідомити, чи проводилося офіційне розслідування щодо згаданих у публікації єпископів РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне