Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Пам’ятники рівноапостольному київському князю Володимиру стали в Росії знаряддями переписування історії

    28 липня у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира православні святкують День хрещення Київської Русі – України. Світле свято, яке вшановує важливу історичну подію в житті нашого народу, стало предметом нелюдської заздрості з боку держави-агресора.
    У Росії надзвичайно болісно реагують на той факт, що хрещення Київської Русі відбулось в той період, коли Москви ще навіть не існувало. Відтак, у Кремлі визрів «геніальний» план щодо присвоєння собі права називати Київ своїм містом, а київського князя Володимира – своїм хрестителем.
    У світі встановлено близько 20 пам’ятників рівноапостольному князю Володимиру. З них 8 – в Україні, 5 – в Росії, решта – в крізних країнах світу. Кожен з монументів є культурною пам’яткою, що зберігає частку історії.
    Але яку саме історію зберігають пам’ятники князю Володимиру у світі, а яку в Росії? Спробуємо розібратись.
    В Лондоні, столиці Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, на монументі англійською мовою написано: «Святий Володимир. Правитель України».

    Фото: uk.wikipedia.org

    В канадському місті Торонто пам’ятник великому князю містить напис українською мовою: «Володимир Великий. Хреститель України».
    Фото: uk.wikipedia.org

    В сусідній Польщі у Гданську пам’ятник ознаменовано написами кількома мовами, один з них – українською: «Святий Володимир Великий київський. Хреститель Руси України. Співтворець християнської Європи».
    Фото: uk.wikipedia.org

    Таким чином, у цивілізованому світі пам’ятають, що Володимир Великий був князем Київським і хрестив він Київську Русь, левова частина території якої сьогодні є територією саме України.
    Натомість у Росії все діаметрально протилежно.
    У Москві, на території Данілового монастиря пам’ятник взагалі не містить ніяких написів.
    Фото: uk.wikipedia.org

    У Білгороді на монументі написано «святому равноапостольному князю Владимиру».
    Фото: uk.wikipedia.org

    У місті Володимир пам’ятником вшановано великого князя і святителя Феодора, а напис свідчить: «Равноапостольный князь Владимир и святитель Феодор крестители Владимирськой земли».
    Фото: uk.wikipedia.org

    І так далі… і тому подібне… Жодної згадки про Київ чи Київську Русь.
    Замовчуючи такі важливі деталі історії, Кремль намагається створити такий образ у росіян, нібито хрещення стосується Росії, а князь Володимир був їхнім правителем, російським.
    Втім, дивуватись не варто, оскільки спекуляції на історичних подіях та привласнення вигідних для Росії історичних фактів давно лягли в основу політики створення середньовічного, варварського але такого привабливого для Москви «русского міра».

    Найсвіжіше

    Популярне