П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи все ми знаємо про свято Хрещення Русі? Факти і легенди

    28 липня – 1032 річниця хрещення Київської Русі. Звісно, зміна язичництва на християнство не відбулася вмить. Та й ця дата умовна, адже історики досі точно не знають, де і коли відбулося хрещення Київської Русі.
    За легендою у містах близьких до Чорного моря, на початку нашої ери апостол Андрій Первозваний починає поширювати християнство на землях майбутньої Київській Русі та на теренах Східної Європи. Його кафедра містилася в Синопі і була апостольським осередком, найближче розташованим з північнопонтійськими землями. Особливого значення для слов’янського світу має апокрифічний переказ, записаний у «Повісті временних літ», про те, що перший благовіст Христової віри приніс на землі Русі апостол Андрій під час однієї з своїх місійних подорожей в середині першого століття. Він благословив гори, де тепер стоїть Київ, поставив хрест на місці нинішнього Андріївського собору, і віщував місту, яке мало тут постати, торжество нової віри і світле християнське майбутнє.
    Є відомості, що бл. 860, два руських князі мали б прийняти християнство, бо патріарх Фотій в одному посланні пише, що він вислав на Русь єпископа десь бл. 864. Немає, однак, певності, чи то було єпископство в Тмуторокані, чи в Києві. Наприкінці 9 ст. організаційно в «руській землі» оформлюється церковна структура — метрополія, на чолі якої став болгарин Михаїл (кінець 9 ст.), який схилив київського князя Аскольда до прийняття християнства. За переказами, на могилі Аскольда мала бути збудована церква св. Миколи, що свідчило б, що він був християнином.
    Нагадаємо, у ПЦУ закликали долучитись до всеукраїнської молитви в День хрещення Русі.

    Тропар Володимиру Великому голос 4

    Як купець євангельський, що шукає доброї перлини, був ти, славний Володимире, коли сидів на високому престолі матері городів наших береженного Богом Києва, бо довідавшись через посланців про Віру Православну, ти знайшов дорогоцінну перлину-Христа, що тебе вибрав, як другого Павла і змив у святій купелі сліпоту твою душевну й тілесну і ввесь нарід наш у Православну Віру охрестив. Тим то й святкуємо пам’ять твою ми — люди твої. Молися ж за спасіння батьківщини твоєї і безліч побожних дітей її.

    Кондак Володимиру Великому глас  8

    Бувши подібним до великого Апостола Павла, ти, всехвальний Володимире, на старість відкинувши, як дитячі недомисли, все пильнування ідолів і, як муж мудрий, прибрався в ризу славну в святому хрещенню, і нині, коли в радості стоїш перед Спасителем Христом, молися за спасіння батьківщини нашої і безлічі побожних дітей її.

    • Свята княгиня Ольга вважається покровителькою вдів і навернених християн.
    • Князь Володимир довго думав над тим, яку віру обрати для своєї держави. Вибирав між найсильнішими світовими релігіями. Нова віра потрібна була йому для того, щоб об’єднати підвладні йому язичницькі народи. Спочатку Володимир поговорив із представниками кожної релігії, а потім відправив у кожну країну бояр, які подивилися, як віра впливає на державу і людей.
    • Можливо, на вибір Володимиром саме християнської релігії вплинули роки дорослішання, які він провів біля своєї бабусі, княгині Ольги.
    • Володимиру подобалося не лише християнство. В ісламі, наприклад, йому імпонувала можливість мати декількох дружин. Але князю не сподобалося, що у мусульман є харчові заборони.
    • За непідтвердженою інформацією, перед хрещенням Володимир втратив зір. Але він відновився після обряду хрещення, і князь переконався в тому, що зробив правильний вибір.
    • Прийняття християнства змінило князя Володимира. Із жорстокого правителя він перетворився в благодійника і навіть скасував смертну кару, боячись гріха. Але тут не варто забувати, що саме хрещення Київської Русі було насильницьким.
    • Є версія, що Видубичі – історична місцевість у Києві – отримали свою назву під час хрещення Київської Русі. Згідно з літописом, саме там сплив дерев’яний ідол бога Перуна, якого скинули у Дніпро з язичницького капища на Старокиївській горі. Назва походить від слова “видибав” – “випливал”.
    • У 1888 році вперше в Україні офіційно відсвяткували Хрещення Русі, коли був закладений Володимирський собор.
    • У 2008 році указом президента Віктора Ющенка 28 липня офіційно стало державним святом на честь дня пам’яті рівноапостольного князя Володимира.
    • У 2000 році НБУ випустив монету «Хрещення Русі» у 2008 році НБУ випустив таку ж монету у 100 гривень.
    • Росія використовує неправдиві дані і пов’язує хрещення з Москвою, хоча святкувати цей день там почали лише у 2010 році. З історичних джерел та літописів відомо, що коли 988 року в Києві відбувалося хрещення, то на території сучасної Москви ще були непрохідні болота. Лише 1325 року кафедру митрополита було перевезено в Москву.

    Найсвіжіше

    Популярне