Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Смерть волонтера: Священник, який заявляв про причетність влади до смерті, відмовився від своїх слів

    Автор версії про вбивство київського волонтера, директора громадської організації «Будинок милосердя» Олексія Кучапіна, священнослужитель Московського патріархату Захарія Керстюк, відмовився від своїх тверджень і заявив, що дані поліції про ненасильницький характер смерті вірні. Він також підкреслив, що ніяк не був пов’язаний з Кучапіним і його діяльністю з надання допомоги бездомним.
    26 липня в своєму Facebook Керстюк опублікував заяву, в якій наголошує, що добровільно і без примусу відмовляється від попередніх слів про можливу причетність влади до смерті Кучапіна, передає видання «Гордон».
    «Моя ганебна участь в цій історії закінчена, прошу поставитися до цього з розумінням. І ще: я ніколи, жодного разу, не тільки не був на вокзалі в якості волонтера і не допомагав там бездомним, але навіть уявлення не маю, що таке „Будинок милосердя“. Я ніколи туди не привозив знедолених, тому мене з Олексієм, дійсно, нічого не могло пов’язувати», — написав священик.

    В іншому пості він опублікував своє фото в гіпсі, заявивши, що «згубна історія» забрала у нього багато сил.
    «Ніяких спростувань, виправдань або додаткових коментарів ви більше не побачите і не почуєте. У середовищі бездомних людей я самозванець. За допомогою їм мене ніколи і нічого не пов’язувало. І те, що мене ніхто не знає з тих великих і героїчних людей, які рятують бездомних, — тому тільки доказ», — заявив Керстюк.

    20 липня священник повідомив в Facebook, що волонтер зник при дивних обставинах — сказав, що їде у справах до Дніпра за допомогою сервісу BlaBlaCar, але його замовлення в базі даних не було.
    Тіло Кучапіна знайшли 21 липня в орендованій квартирі в Києві. Судмедексперти не виявили на ньому слідів насильницької смерті. Під час огляду квартири правоохоронці знайшли таблетки та залишену на столі записку. Слідів злому в квартирі не було.
    Керстюк щодня публікував повідомлення, в яких натякав на причетність київської влади і поліції до вбивства волонтера, а його самого називав другом, братом і мучеником. Він також організував через соцмережі акцію поминання Кучапіна на столичному вокзалі.
    Організація «Будинок милосердя» 25 липня виступила із заявою, в якому говорилося, що ніхто з волонтерів не знає Керстюка. «У нас немає інформації, наскільки тісно Олексій з ним співпрацював і спілкувався, проте однозначно вони не були близькими друзями. Тобто інформація, яку він надає, в більшій мірі є його власними домислами і маніпуляціями», — говорилося в повідомленні.

    Волонтери також стверджують, що, всупереч твердженням представника РПЦвУ, на Кучапіна і його співробітників ніхто з боку влади не тиснув, загрози організації не надходили.
    Нова сторінка Керстюка в Facebook була створена в лютому. До інциденту з Кучапіним він час від часу публікував на ній фото і відео з київськими безпритульними і стверджував, що займається волонтерською роботою.

    Найсвіжіше

    Популярне