Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Росія форсує розпалювання нової релігійної війни

    Напад на мечеть у Греції може стати першим в низці актів вандалізму, стимульованих російськими спецслужбами для розпалювання релігійної конфронтації.

    Схоже, російські реваншисти, в особі РПЦ та силових структур, які їй сприяють, вирішили форсувати новий проєкт з атаки на авторитет Вселенського патріарха Варфоломія, спровокувавши тим самим не тільки розкол в православному світі, а й новий релігійний конфлікт.

    Менш ніж за тиждень було відзначено як мінімум дві чітко помітних ознаки розпочатої гри Данилового монастиря. Перший, це вихід на арену політичних маріонеток Кремля, на українському медійному арені, в особі афілійованих структур, які через ситуацію з собором Святої Софії намагаються вбити клин між Україною і Туреччиною. Але, головне в цьому виході не те, що це констатація факту залучення проросійських політичних сил в цій грі, а то, що за подібним словоблуддям можуть послідувати акції фізичного характеру.

    Зокрема, раніше я зазначав, що провокації російських спецслужб під виглядом “радикальних місцевих православних”, проти турків і турецьких святинь, можуть проявитися в Україні, Болгарії, Сербії, Греції, Чехії і т.д.

    І ось, не минуло й тижня від того матеріалу, як 14 липня в Греції вже було скоєно напад вандалів на мечеть Куршум в місті Трікала. Даний інцидент відразу ж пов’язали з рішенням президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана перетворити собор Святої Софії в Стамбулі на мечеть. Тобто, провокації та напади вже почалися, але до них ми ще повернемося, адже слід згадати і другу ознаку розпочатої масштабної гри проти Фанара.

    У Даниловому монастирі наполегливо розкручують тему про скликає “Аммана 2.0”, чергового розкольницького зльоту в Йорданії, під патронатом РПЦ. Минулий, як ви пам’ятаєте, зазнав тотального фіаско, але в світлі нових подій, Москва побачила реальні шанси, на грунті релігійних протиріч довести розпочате, розкол в православному світі, до кінця і перехопити першість у Фанара.

    І допоможуть їй в цьому не тільки інформаційні маріонетки і балакучі голови, а й споконвічні супутники російської агентури по світу – терор і хаос.

    Греція була обрана в цьому проекті як перший сірник не випадково. Перш за все, не забуваємо наскільки напружені відносини у Греції з Туреччиною. Так само, в цій історії слід враховувати і той фактор, що Варфоломій за етнічним походженням – грек. І, безумовно, третій момент – досить щільна агентурна мережа та вплив російських спецслужб в Греції.

    Нагадаю, що саме з Греції були вислані в 2018 році представники російських спецслужб за спроби підкупу і впливу на місцеву православну церкву.

    Але не тільки Греція, а й інші країни православного світу, в яких присутність російських спецслужб нітрохи не менша, ніж в цій південно-європейській країні, можуть стати плацдармом для провокацій і погромів мусульманських святинь. Аналогічні акти терору можуть себе проявити і в ісламському світі, де російські спецслужби у спадок від СРСР отримали контакти і контроль над низкою радикальних груп.

    Якщо хто забув, то нагадаю, що для російських шісток зовсім не проблема провести теракт, наприклад в Стамбулі. Яскравим тому прикладом була атака на Стамбульський аеропорт у 2016 році під виглядом ІГІЛ і керівництвом агента російських спецслужб Ахмеда Чатаєва ( “Однорукий”), якого потім грузинські спецслужби ліквідували в Тбілісі.

    Таким чином, російські спецслужби, найближчим часом можуть каталізувати справжнісіньку релігійну війну, по черзі стимулюючи акти насильства, через своїх маріонеток як в православних країнах, так і мусульманських.

    Паралельно з актами насильства, буде проводитися і інформаційна компанія з розхитування Фанара і зміщення авторитету влади до Данилового монастиря. У підсумку, апогеєм цього проекту може стати пряма загроза життю Вселенського патріарха, як це було, наприклад, напередодні надання Томосу про автокефалію ПЦУ. Тоді Вселенського Патріарха посилено охороняли в зв’язку з загрозою його життю з боку російських спецслужб.

    Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач

    Найсвіжіше

    Популярне